TW
0

TONI D'EGUIA. Palma.
El Museu Krekovich retrà homenatge aquests mesos als artistes estrangers establerts a Mallorca amb Mallorquins d'adopció, que s'inaugura avui a les 19.30 hores. En aquesta exposició temporal hi participen cinquanta-sis creadors de diferents parts del món, i que per un motiu o l'altre han decidit traslladar la seva residència a Mallorca.

Maria Josep Coromines i Aina Bàrbara Cardellà, les comissàries d'aquesta mostra, asseguraren que «ha estat una feina complicada, ja que treballar amb tanta de gent sempre presenta dificultats», encara que també demostraren gran satisfacció per la col·laboració i per l'interès de tots els participants.

«És la primera vegada que es fa una selecció d'artistes estrangers que hagin decidit quedar a viure a Mallorca i crear-hi la seva obra», explicà Climent Romeguer, responsable del museu. En la roda de premsa d'ahir per presentar l'exposició, es recordà també Julian Mernier i Matty Klarwein, que moriren abans de poder veure Mallorquins d'adopció i als quals es retrà homenatge fent que els seus quadres presideixin la sala.

Els diferents artistes reconegueren que la seva vida i producció a Mallorca han generat canvis en la seva obra. L'alemanya Cris Pink, per exemple, afirmà que «arran de la meva estada a l'Illa crec que la meva obra ha guanyat molt en equilibri, tranquil·litat i llum, un element que abans no hi solia introduir». Els homenatjats, però, també es queixaren que «en molts de casos les galeries d'art de Mallorca els han deixat de banda, ja que s'estimen més promocionar artistes locals».

L'escultor Falko Haase, que viu des de fa més de quaranta anys a l'Illa, també aprofità per criticar l'intrussisme. «L'art és una cosa tan seriosa com la medicina o la física, però moltes vegades hi ha aficionats que es volen fer passar per professionals, amb les repercussions consegüents per als qui treballam i investigam en aquest àmbit. Pareix que molta de gent es pensa que l'art és una disciplina lliure, en la qual tothom pot participar si és un poc original, però no és així».