TW
0

TONI D'EGUIA.Palma.
Mà en es cor és el darrer disc de Joan Bibiloni, un doble cd-llibre ple de col·laboracions de cantants com Concha Buika, Biel Majoral, Isidor Marí o músics com el clarinetista Paquito de Rivera. En la presentació, Bibiloni reconegué que «és molt més fàcil versionar una cançó aliena que una de pròpia». Amb el treball, el cantautor manacorí vol recollir i retre homenatge a tots els poetes i músics de Manacor, des de mossèn Alcover fins a Miquel Àngel Riera, passant per Guillem d'Efak, Ocults o Jaume Santandreu.

«Guillem d'Efak deia que sa Roca des Castellet emet unes radiacions -explicà el cantautor- que provoquen que Manacor tengui el percentatge de poetes i músics més alt dels Països Catalans», aquest treball no té altre objectiu que el de mostrar al món l'elevada producció artística de la seva ciutat.

La idea del projecte sorgí fa un any, quan Joan Bibiloni es traslladà de nou a la seva ciutat natal després d'una llarga temporada fora. «No sé si foren les radiacions, però quan vaig adonar-me del tresor artístic que tenia al voltant la idea del disc sortí sola». Per a dur-lo a terme va seleccionar les peces més «calentes», més sentides de cada autor o autora, tant cançons com en poesia.

Com un artesà, treballà la materia primera dels versos creant-los una música a mida. Aquesta també va ser elaborada amb cura, cercant els intèrprets que millor anassin per a cada peça. Segons l'autor «el procés de creació i selecció va tenir molt a veure amb el moment i la fortuna, per exemple, cercava un clarinet per a una de les cançons i, casualment, vaig localitzar Paquito d'Rivera a Madrid. Ell hi accedí a participar, però som conscient que s'hauria pogut donar el cas que hagués estat als Estats Units. Així no s'hauria donat la situació, però vaig tenir sort».

Pel que fa a l'objectiu d'aquest disc, Bibiloni explicà que «la part on m'agrad més és en la veu, i consider que això li dóna una precisió més encaminada a tocar els sentits que no en el mètode seguit per fer-ho». El resultat final d'aquesta selecció i de gairebé 900 hores a l'estudi de gravació va ser Mà en es cor, un treball tan heterogeni com els estils dels diversos artistes mancorins que el formen.

«La idea no és fer un recull d'artistes famosos per a vendre molt, el que jo vull d'aquest treball és recollir l'essència, peces d'artistes manacorins en les quals la música i la paraula s'haguin unit en una sola cosa». De fet, el repertori va des d'un poema musicat d'una autoritat de mossèn Alcover o la cançó d'un grup reconegut com Ocults, fins a una cançó de Kardspiken, un grup que té un cantant de 14 anys i que encara no ha editat cap disc.