La Ciutat Baixa vista a través dels seus patis

Gaspar Valero inicià la Ruta del Corpus, un recorregut pels casals senyorials d'aquesta part de Palma

TW
0

IOLANDA PERICÀS.Palma.
Renaixentistes, \132 barrocs, neoclàssics, regionalistes, els patis de Palma mostren la seva millor cara cada any amb l'arribada de les Festes del Corpus. L'historiador Gaspar Valero fou l'encarregat d'inaugurar ahir La Ruta del Corpus, un itinerari pels patis i casals més emblemàtics de la Ciutat Baixa.

Antigament, els casals i els seus patis eren una mostra de la posició social dels seus habitants, i la majoria de les cases senyorials de Palma presenten la mateixa estructura pel que fa als seus patis, porta d'accés a la casa i espai de gran activitat a través del qual es podia saber el que passava al seu interior.

Tot i que actualment els patis han perdut la seva funció, encara conserven les seves característiques. Tal com explicà Valero des del centre de visitants, l'Estudi General Lul·lià i primer pati que es visita, els patis de Palma estan dividits en diferents parts. En primer lloc, tots tenen el portal d'accés o portal forà «una zona coberta, sempre amb un enteixinat de fusta al sostre o amb una volta d'aresta» a través del qual s'accedeix directament al pati obert, pròpiament dit, des d'on parteix l'escala que condueix a la casa.

Dependent de l'estil i l'època de la construcció, cada un dels patis presenta característiques diferents, «finestres coronelles, típiques de la Palma medieval», com les que es poden veure a Can Socias Gradolí, «portalet lateral d'entrada a l'estudi, on el senyor duia a terme les seves transaccions comercials, que data del segle XIX» com el de la Fundació Barceló, o «un doble tram d'entrada» com el que es pot veure a Can Cabrer, «que era una part del gran casal del marquès de Montenegro, és a dir, de la família Despuig».

La ruta pels patis de la Ciutat Baixa va des de l'Estudi General Lul·lià, encara a la part alta, i continua pels carrers de l'Estudi General, amb la Cambra de Comerç i Can Alemany, el carrer Montenegro, amb Can Cabrer, Can Uetam i Can Montengro, el carrer de Sant Gaietà, on destaca Can Socias Gradolí i l'entrada posterior del Casal Solleric. Des del Born es travessa cap al carrer de Sant Jaume, on es visita l'Hotel Born, la Fundació Barceló, i Can San Simón, després la visita arriba al Casal Balaguer o Cal Marquès de Reguer i finalitza a Can Berga, on es troba ubicat el Tribunal Superior.

Les rutes del Corpus es perllongaran fins el 21 de juny, i tindran lloc de dilluns a dissabte per després donar pas a La ruta dels patis. El telèfon per concertar les visites guiades és el 971 71 15 47.