Campano: «No cerc res, l'única cosa que desig és la immortalitat»

El pintor inaugura a la galeria Maior de Pollença la mostra «Sudari»

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
Miguel Àngel Campano (Madrid, 1949) inaugura avui a Pollença, a la galeria Maior, una exposició que ha titulat Sudari. D'aquesta mostra i d'alguns aspectes més de la vida, parlà el pintor, premi Nacional d'Arts Plàstiques 1996, des de la muntanya de Sóller, on viu envoltat d'un cert misteri.

«El meu cos és com una olivera i els olis són l'oli de la meva vida». Des de no fa gaire, ha canviat la tela per teles que ha duit de l'Índia. «No és casual: m'excit amb el tèxtil», afirmà sobre aquesta aventura plàstica. Són els lungees, que s'empren com a vestit i en ritus funeraris, teles amb dibuixos geomètrics «on hi ha una interrelació de línies que semblen lluitar entre el que m'aporten i el que jo hi vull imprimir». Campano intervé sobre aquests teixits.

«Viure és tan complicat que la meva vocació seria explicar les coses en allò essencial, mirar d'agafar-ne l'essència; i llavors, aquí, passa que que l'essència poden ser les quadrícules que formen el teixit mateix i si hi vols afegir res ho espatlles». Però ell ho fa, amb una varietat inusual de color, amb elements geomètrics característics de la seva pintura en blanc i negre i amb taques i gests.

«M'agrada el risc, rompre límits, pensar què hi ha darrere aquella tanca». En els seus sudaris hi ha pintura i fins i tot cendra. El sudari «embolica els morts» i el teixit «xucla les llàgrimes del cos», la suor.

Li confessam que una entrevista per telèfon és ben enutjosa, però assegura: «És millor, així no he de fer el beneit perquè som un mentider poderós, no ho puc evitar». No vol que li diguem artista: «Som un bon pintor -afirma- que no cerc res, l'únic que desig és la immortalitat». I penses si l'has de creure quan continua amb una insinuació: «M'agradaria tant no morir mai, ser eternament jove, eternament cap de fava».