«Esper que ara els ossos parlin i confirmin la meva teoria que Cristòfol Colom era mallorquí», va dir ahir a Sevilla Gabriel Verd durant l'exhumació de les presumptes restes del descobridor d'Amèrica i posteriorment del seu fill Ferran. Per Verd, secretari de l'Associació Cultural Cristòfol Colom, el d'ahir va ser un dels dies més intensos de la seva vida. Especialment d'aquests trenta anys que han passat des que als 18 va començar a investigar.
Per a això serà necessari localitzar la seva mòmia al monestir de Poblet, amb la dificultat que al sepulcre s'han trobat restes d'altres persones d'origen desconegut. La investigació que va començar ahir -encara que durarà mesos ja que inclourà estudis antropològics, descriptius, odontològics, mèdicoforenses i ressonàncies magnètiques- pretén aclarir tres tesis diferents sobre l'origen de Colom: les no genoveses i el mallorquí, que presenta Verd, que sosté que el príncep de Viana va mantenir una relació amorosa amb Margalida Colom, una mallorquina resident a l'Alqueria Roja, prop de Sant Salvador a Felanitx.
Ara, com si es tractàs d'un premi major al seu incansable treball, veu ratificat el seu esforç per aquesta espectacular acció que pretén esbrinar, mitjançant l'estudi de l'ADN, si les restes que descansen a la catedral de Sevilla corresponen al descobridor -ja que aquest honor el disputa també la catedral de Santo Domingo- i, el que és més important per a Verd, si és possible demostrar la seva afinitat amb l'ADN del príncep de Viana, suposat pare de Colom -segons la seva teoria.
«Si es demostra la tesi que nosaltres vàrem presentar serà magnífic per a Mallorca, perquè finalment podrà afirmar-se el que jo, i d'altres abans que jo, investigam, tenint en compte que vaig decidir continuar després d'haver trobat indicis irrefutables», va dir Verd.
Durant anys el seu treball ha estat incomprès a Mallorca, però ara assoleix la categoria d'interès internacional, com ho demostren centenars de comunicats d'universitats i centres culturals i la investigació que dirigeix el professor José Antonio Lorente, director del laboratori de Medicina Legal de la Universitat de Granada.
A l'estudi serà determinant el cromosoma «Y», que es transmet de pares a fills mascles, ja que es té la completa seguretat que les restes de Ferran Colom sí que són autèntiques, ja que el cadàver del fill de l'almirall no va patir tants de trasllats com el del seu pare.
Per arribar al sepulcre fou necessari construir una espectacular bastida, ja que es troba sostingut sobre les espatlles de quatre figures de més de tres metres d'alçada. Les restes es trobaven a l'interior d'una caixa de fusta, que immediatament va ser coberta per una bandera espanyola, el mateix que posteriorment es va fer amb l'urna on reposen les restes del seu fill Hernando. Així mateix, també es varen exhumar les restes del seu germà Diego Colom.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.