La novel·la gràfica «Maus» arriba en català a les llibreries de Palma

Inrevés Edicions presentà el volum en el marc de la Fira del Llibre

TW
0


La Fira del Llibre de Palma acollí ahir la presentació de la versió catalana de Maus, el primer i fins ara únic llibre de còmic de la història que ha guanyat un premi Pulitzer. Editat per Inrevés Edicions Maus, d'Art Spiegelman, conta la historia del pare de l'autor, un jueu polonès que fou apresat pels nazis i escapà d'un camp d'extermini abans d'emigrar als Estats Units.

Pere Joan i Max, dos dels responsables de l'editorial i directors de la col·lecció a la qual s'inclou el llibre, presentaren el volum acompanyats de Lluís Ballester, professor de la UIB i autor de la guia didàctica que acompanya el llibre. De Maus, Max destacà que «es tracta d'un llibre molt ambiciós, un projecte que Spiegelman desenvolupà durant anys i anà publicant a la revista que fundà, Raw. Aleshores era un dibuixant d'avantguarda, experimental».

Max considera que el volum «és una novel·la en forma de còmic» en la qual es mesclen diferents nivells. «Spiegelman parla de la història del seu pare, però de forma paral·lela narra també les relacions que ambdós mantenen». Així mateix, el llibre té una altra lectura «metaliterària, en què l'autor reflexiona sobre el procés de creació».

En aquest sentit, Pere Joan explica «que a primera vista pot semblar un llibre pla, fred i monòton», però en realitat «és d'aquells que t'atrapa i no pots amollar». Afirma que això és degut al fet que «és una història on hi ha realitat i sentiments vertaders, en la qual l'autor ha deixat part de la seva vida». El fet que els personatges siguin animals «un recurs propi de les faules», enlloc de distanciar més la història «té l'efecte contrari, i acabes oblidant els ratolins, els porcs o els cans i els consideres a tots persones».

El volum, considerat pels seus editors com «un llibre de referència a la història del còmic», s'acompanya d'una guia didàctica, «com a suggeriment per utilitzar en un context educatiu», explica Ballester, autor de la guia. Maus es pot tractar des del punt de vista de la didàctica «com una eina de transversalitat». En aquest sentit, Ballester explica que «a partir del llibre es poden tractar qüestions d'història, d'ètica, de sociologia, de relacions intergeneracionals».