L'exigència d'ús social del català, al Born

El pregoner López Crespí, Sampol i Munar demanen que es faci «militància lingüística» ferma

Feliu, Fageda, Miquela Serra (presidenta dels llibreters) i Munar feren el recorregut per la fira.

TW
0


Francesc de Borja Moll i la necessitat d'implicar tota la societat en l'ús de la llengua catalana foren els grans protagonistes ahir de l'acte inaugural de la XXI edició de la Fira del Llibre, que aplega 31 expositors en el passeig del Born fins al proper diumenge 8 de juny. L'escriptor Miquel López Crespí va ser el pregoner de la festa i va explicar que «tot i que vaig escriure aquest text abans de la Fira ara pot agafar un altre sentit i ser interpretat d'una altra manera».

L'escriptor pobler també incidí que «la continuació de la gran obra interrompuda de mossèn Alcover, eDiccionari català-valencià-balear, és una de les fites més importants en la nostra història pel que fa a la preservació de la llengua catalana. No hem d'oblidar, tampoc, que, entorn de la represea de la postguerra, l'Obra del Diccionari constituí una autèntica plataforma unitària de reconstrucció nacional dels Països Catalans, molt modesta per les circumstàncies, és clar, però important com a nucli de reagrupació de supervivents, de divulgació i conscienciació envers el poble en general i les noves generacions en particular».

López Crespí va explicar que «Francesc de Borja Moll ens ha ajudat a servar la paraula i també l'esperit de lluita en uns temps foscos. Ara mateix, malgrat els avanços que s'han fet en el camp de la nostra normalització lingüística i cultural, ens cal tenir sempre present l'esperit de resistència contínua del nostre gran filòleg» i assegurà que «aquelles rondalles, llegides a començament dels anys seixanta per l'equip de col·laboradors que va poder reunir el prestigiós filòleg, tingueren una importància cabdal en la preservació del nostre llegat cultural».

López Crespí també va fer un important repàs a la feina feta des de l'editorial Moll per impulsar la literatura en català a Mallorca i per publicar llibres «amb els quals ens alletàrem els escriptors de la generació dels 70».

Aquesta inauguració de la fira del Llibre va estar més polititzada que mai, ja que des de la tribuna d'oradors tant el batle Joan Fageda, com el vicepresident del Govern, Pere Sampol, i la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, es varen adreçar al públic. Fageda va ser qui va estar més en el seu paper i donà «l'enhorabona» per aquests 21 anys de fira», la darrera que viurà com a batle.

Sampol explicà que «davant la disminució de l'ús social de la llengua només hi ha una actitud possible. No és l'hora de plorar sinó de fer pedagogia per aconseguir que l'ús social del català augmenti. Hem de fer una militància cultural, lingüística i fins i tot política per ajudar a estimar i conèixer la nostra llengua a tots els nouvinguts i residents a les Illes».

Munar va tancar l'acte i va donar per inaugurada la fira explicant que «és un goig que els llibres surtin al carrer cada primavera i que la cultura s'apropi a tots els ciutadans». Però assenyalà també que «tot i que no hi ha més lectors de cada vegada s'edita més. Ara per ara és necessari incentivar la lectura d'aquests llibres que s'han editat i més en aquesta era de noves tecnologies que no ho afavoreixen».