TW
0


Fotografies, moltes de fotografies. I també frases pròpies escrites a les seves memòries. Aquests són els dos trets fonamentals de la biografia sobre Francesc de Borja Moll que acaba d'editar la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears en el marc de les celebracions de l'Any Moll.

«Si haguéssim fet nosaltres els texts no tendrien tanta gràcia i seria una publicació molt més avorrida, perquè en Moll era un home molt divertit i fins i tot cínic en les seves afirmacions». Aquesta biografia és un dels materials més importants que ha editat la Conselleria en aquest any dedicat al lingüista, que el conseller Damià Pons va qualificar com «la commemoració més important d'una efemèride que mai s'hagi fet a les Illes Balears». Sense cap mena de dubte, però, l'eina més important de totes les que s'han editat és l'atles musical dels territoris de parla catalana. Es tracta d'un CDrom a través del qual es poden estudiar totes i cada una de les modalitats de la nostra llengua. Destaca en el sentit que la introducció es fa a través d'un tema musical cantat en cada una de les modalitats que es pot escoltar a nivell sonor, a la vegada que es pot llegir la lletra del tema que sona. Una subpantalla inclou paraules específiques de cada una de les vessants dialectals i en reprodueix la definició recollida en el diccionari català-valencià-balear.

Al llarg de 60 planes i a través d'aquestes imatges es pot seguir l'evolució biogràfica de Moll, des dels seus orígens fins a la seva mort. «Es tracta d'un material diferent, adreçat a tots els públics, però que sense dubte tindrà una repercussió molt important a l'ensenyament secundari», explicà Joan Avellaneda, coordinador de la publicació i comissari de l'exposició Francesc de Borja Moll, la paraula que foradà la roca, de la qual sorgeix l'exposició.

Un dels valors fonamentals són les frases del lingüista, extretes de les seves memòries: «les consignes de la censura, en aquells anys de la postguerra, eren de tendència rigorosa i obstructora, però prenien diferents formes, giradisses com un penell. No es feia pública la prohibició per cap disposició de caràcter general; cada cas era tractat privadament, i ni així es deia mai que el motiu de les prohibicions fos el propòsit d'impedir l'ús escrit del català». Aquesta en concret pertany als anys compresos entre el 1939 i el 1945.

Però a banda d'aquest, també es va presentar el Bolletí del Diccionari de la Llengua Catalana, recollit en CD Rom, el joc cinc minuts amb les paraules i l'atles musical. La importància del primer és que es posa a l'abast de tots els investigadors una eina fonamental que es trobava a molt poques biblioteques, mentre que el joc permetrà a tothom posar a prova els seus coneixements i implicar-se encara més en la recerca de coneixements sobre la llengua.