TW
0

La primera missió de l'Agència Europea de l'Espai (ESA) a Mart, Mars Express, es llançarà el 2 de juny d'enguany des de Baikonur (Kazakhstan) i es preveu que assoleixi l'òrbita marciana el desembre. Entre els objectius de la missió destaca la recerca d'aigua líquida sota la superfície gelada dels pols i de vida a les partícules gasoses, segons va avançar el cap científic del Departament de Ciència, Bernard Foring.

La missió Mars Express es llançarà amb un coet rus Soyuz i transportarà set instruments científics per captar imatges d'alta resolució, realitzar mapatges de minerals, conèixer la circulació atmosfèrica i la seva composició, analitzar la subsuperfície del planeta vermell i estudiar les interaccions entre la superfície i l'atmosfera i entre l'atmosfera i l'ambient interplanetari.

D'aquesta manera, Mars Express transportarà una càmera per fotografiar la superfície de Mart amb molta alta resolució i estudiar-ne la geologia al detall: els cursos fluvials antics, cràters i material dejectat, i fins i tot la possibilitat d'aigua en estat líquid. Foring va explicar que als pols marcians hi «ha aigua gelada, però sota la superfície podria alliberar-se de vegades aigua líquida».

Un espectròmetre d'infrarojos servirà per estudiar els minerals i la seva possible relació amb aigua en el passat. A més, es mesurarà la composició de l'atmosfera marciana i amb un radar s'estudiarà sota la superfície si hi ha aigua líquida, va exposar Foring.

Quant al vehicle Beagle 2 (en record del vaixell de Charles Darwin), servirà per estudiar la possibilitat de vida actual o extinta a Mart. Amb aquest instrument «s'escalfarà el material marcià i s'analitzaran els gasos alliberats en el procés per veure si aquests contenen formes prebiòtiques o biòtiques», va apuntar el cap científic de l'agència.