TW
0


Molt pocs pensaven que aconseguirien la gesta. Però, el 29 de maig del 1953 l'expedició que dirigia Edmund Hillary arribava al cim de l'Everest. S'havia conquerit «el sostre del món».

Mentre Londres prepara la seva festa, al Nepal també es dur a terme la preparació de tot tipus d'activitats commemoratives, que atreuen durant aquests dies escaladors de tot el món. De fet, Edmund Hillary, que avui compta amb 83 anys, es desplaçarà demà a la capital Katmandú per participar a un acte, en què liderarà el grup d'escaladors que, amb posterioritat, han seguit les seves passes i han arribat a coronar el cim més alt del món.

Avui, quan es compleixen 50 anys de la fita, el món es prepara per commemorar la primera ascensió a la muntanya que es culminà amb èxit amb nombrosos actes. El més important és el que es celebrarà a Londres. Els exploradors de la famosa expedició britànica que va permetre Edmund Hillary i esherpa nepalès Tenzing Norgay conquerir l'Everest, el 1953, es reuniran el pròxim dijous a la capital britànica per celebrar els cinquanta anys de la «conquesta».

Entre els muntanyencs que commemoraran aquest cinquantè aniversari hi haurà el mateix Hillary, que ha decidit passar el dia a la capital nepalès, Katmandú, al costat d'altres conqueridors del cim més alt del món.

Sir Edmund, tanmateix, volarà més tard a la capital britànica per reunir-se amb els seus vells companys de cordada.

La «cimera» de Londres se celebrarà en un cinema de Leicester Square i consistirà en dos esdeveniments: un a l'horabaixa, presentat pel famós naturista Sir David Attenborough, i un altre a la nit, en una gala a la qual està prevista l'assistència de la reina Isabel i del seu fill, el príncep Carles.

Entre els oradors hi haurà el muntanyenc George Band, que amb 24 anys va ser el membre més jove de l'expedició que va dirigir, el 1953, el britànic John Hunt.

L'acte comptarà també amb la intervenció del periodista del rotatiu The Times Jan Morris, que va acompanyar l'expedició i que va ser el primer a donar la notícia que Hillary i Tenzing havien trepitjat el sostre del món.

La notícia va arribar a Londres l'1 de juny d'aquell any, vigília de la coronació de l'actual sobirana britànica.

Un dels organitzadors d'aquesta reunió, Sir Chris Bonington, va explicar que dijous «serà un dia de drama, nostàlgia, orgull i alegria. Portarem a l'audiència l'experiència de l'Everest: la tensió, l'atmòsfera i l'excitació que va envoltar aquella aventura».

Dins dels actes commemoratius, el pròxim diumenge, dia 1 de juny, s'inaugura una exposició de fotografies històriques de l'Everest a la galeria «Atles» de Londres.

Algunes d'aquelles imatges van ser preses pel famós George Mallory, que va desaparèixer quan l'equip es trobava ja molt a prop del cim de l'Everest el 1924.

El cos de Mallory va ser trobat el 1999 però ningú no ha pogut aclarir el misteri de si va arribar al cim gairebé trenta anys abans que Hillary i Tenzing.