IOLANDA PERICÀS.Palma.
Mallorca vora mar. Marines de tramuntana II (Editorial Olañeta) és el segon volum d'una col·lecció projectada per donar a conèixer el litoral mallorquí, tant des del punt de vista ecològic (flora i fauna), com des del cultural (patrimoni i toponímia). Joan Sastre i Vicenç Sastre són els autors dels dos volums apareguts fins ara i ja tenen tres llibres més projectats amb els quals es completarà el cicle.
Vicenç Sastre explicà que s'ha adoptat la forma d'intinerari «per evitar feixuguesa en la lectura» i que d'aquesta manera s'ha volgut retre «a través d'una narració amena», un homenatge «a la nostra terra i als nostres predecessors». En aquest sentit, els dos autors dels llibres tenen com a models les obres de l'arxiduc Lluís Salvador, Josep Mascaró-Passarius o Gaspar Valero.
Marines de tramuntana II proposa un recorregut per la costa nord illenca, des del Port de Sóller (punt on acabà l'itinerari del primer volum) fins a Formentor. Dividit en 18 itineraris el llibre va des de sa Costera Petita fins Es Caló en diferents rutes (una a continuació de l'altra) que apropen al lector diferents aspectes de la costa, des de la descripció de la flora i la fauna fins a la toponímia, la geologia, la història o les anècdotes de cada un dels llocs.
Joan Sastre, per la seva banda, posa de manifest que «la idea era fer un llibret, que s'ha convertit en una col·lecció per la gran quantitat de material que teníem». Vicenç Sastre afirma que malgrat això «la nostra intenció des del principi era fer un compendi divulgatiu i agradós del perfil de l'Illa i tot el que aquest conté».
Segons Vicenç Sastre, que és també l'autor de les il·lustracions «les imatges tenen en aquests volums una gran importància, ja que es tracta d'una obra divulgativa i amb els dibuixos i les fotografies s'alleugereix i es completa la narració». Aquesta intenció divulgativa es posa de manifest també en el fet que es tracten molts temes diferents per apropar el màxim possible les característiques del paisatge, en aquest cas del nord de l'Illa.
Així els autors parlen d'«animals, plantes, aspectes geogràfics, diversitat i variabilitat, tant pel que fa als canvis que es produeixen a llarg termini, com aquells marcats per les estacions de l'any». En aquest sentit, el també il·lustrador destacà que s'ha fet especial esment a la toponímia. «En aquest llibre hem volgut també recuperar la toponímia tradicional de la serra de Tramuntana, perquè s'està perdent de manera dramàtica. El que hem intentat és aclarir alguns aspectes i recuperar la manera tradicional d'anomenar les coses i els llocs» explica Vicenç Sastre.
La resta de volums que els dos autors estan preparant continuaran en la mateixa línia divulgativa i estaran també basats en els itineraris. En el cas del tercer aquest estarà dedicat a les marines de Pollença, Alcúdia i Artà, mentre que el quart se centrarà en les marines de Llevant. El cinquè tom, que completarà la col·lecció i tancarà el recorregut per tota la costa mallorquina anirà des del cap Salines fins a Sant Elm, on comença el primer.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.