TW
0

L'etòloga britànica Jane Goodall, que ha dedicat la seva vida a l'estudi dels ximpanzés, va ser guardonada ahir a Oviedo amb el premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2003 perquè «concilia el desenvolupament humà amb la protecció de la vida salvatge a l'Àfrica i de manera especial a Tanzània».

Així mateix, el jurat ressaltà «el seu esforç, sincer i compromès, per dur a totes les capes socials, sobretot a la joventut de tot el món, el resultat dels seus treballs. Tot just conèixer la concessió del premi, Jane Goodall afirmà que «és un gran honor» rebre aquest guardó i afirmà sentir-se realment «emocionada». «Empraré aquests doblers del premi per ajudar les bones causes i per fer del món un lloc millor», va dir Goodall, de 69 anys, durant una roda de premsa a Bournemouth, ciutat del sud d'Anglaterra on resideix.

Goodall es converteix, d'aquesta manera, en la primera dona que obté el premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica des de la constitució d'aquests guardons, el 1981.

En l'acta del jurat, feta pública ahir migdia pel seu president, el bioquímic Julio Rodríguez Villanueva, s'hi destaca que les feines de la doctora Goodall, «a les quals ha dedicat la seva vida de manera exemplar i fins i tot en les condicions més adverses, constitueixen una transcendental aportació científica per comprendre les arrels del comportament i de la cultura humanes».

«Els ximpanzés tenen un ADN més semblant al dels humans del que la gent es pensa. Hi ha similituds biològiques, emocionals i intel·lectuals», va comentar la biològa, que va retre un sentit homenatge a la seva mare. «La meva mare em va dir que si vols res en la vida t'has d'esforçar de valent i no rendir-te mai; aquesta és la cosa més important que diria avui a la gent jove».

La guardonada va explicar, entre rialles, que la seva atracció per la jungla i els ximpanzés va néixer durant la seva infantesa, després de la lectura de les aventures de Tarzan. Goodall, considerada una de les grans autoritats en ximpanzés en estat salvatge ha dedicat més de trenta anys a l'estudi d'aquests animals en paratges africans, i n'ha descobert sorprenents habilitats i pautes de comportament.

El president del jurat va destacar que l'etòloga britànica és un «exemple extraordinari» i afegí que la seva elecció «ha estat formidable». La candidatura de Goodall va ser presentada per l'ambaixador d'Espanya a Tanzània, José María Castroviejo i Bolívar.

En l'edició passada, el premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica es va concedir a Tim Berners-Lee, Lawrence Roberts, Vinton Cerf i Robert Kahn, considerats els «pares» d'internet. Aquesta distinció, igual que les altres set concedides anualment per la Fundació Príncep d'Astúries, és dotada amb 50.000 euros i s'entregarà per la tardor, en una cerimònia que presidirà el príncep Felip.