TW
0

El fill de Jorn Utzon, arquitecte danès que resideix a les Balears des de fa anys i que no va poder acudir a la cerimònia per motius de salut, rebé ahir de mans del rei Joan Carles el premi Pritzker d'Arquitectura 2003. «Sense preocupacions lingüístiques, sense l'obsessió de fer una arquitectura marcada per la submissió a un estil, les seves obres són directes i fresques, respectuoses i atrevides, inesperades i lògiques al mateix temps», va dir Joan Carles sobre el guardonat.

En recollir el guardó, Jan Utzon, fill i soci del premiat des de fa 30 anys, va disculpar la seva absència i va expressar la seva felicitat i gratitud pel reconeixement que anualment atorga la Fundació Hyatt. «El meu pare ha inspirat sempre la gent que l'ha envoltat, per això ha estat un privilegi per mi treballar amb ell», va assenyalar, alhora que va recordar els anys del seu pare a la facultat, les seves primeres passes en la professió i el projecte de l'Òpera de Sydney, «després del qual el món se li va obrir». Els membres del jurat digueren que la distinció d'Utzon «els feia molta d'il·lusió».

En l'acte, duit a terme a la madrilenya seu de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran, també hi van ser presents, entre altres personalitats, la reina Sofia; el batle de Madrid, José María Àlvarez del Manzano; el president del jurat del premi Pritzker d'Arquitectura, Lord Rothschild; i el president de la Fundació Hyatt, Thomas J. Pritzker.

Durant el seu discurs, el rei també va afirmar que els trets d'identitat d'Utzon són «la seva independència i la seva voluntat d'assolir una expressió pròpia, sempre atent a la societat a la qual serveix», alhora que va fer referència a l'obra que el va consagrar com a figura de primer ordre, la Casa de l'Òpera de Sydney (Austràlia). «Amb aquesta obra ha aconseguit una de les metes més altes a les quals pot aspirar un arquitecte: convertir-se en símbol de la ciutat i fins i tot del país en el qual s'aixeca», va dir.

En aquesta mateixa línia, el monarca va indicar que pocs com Utzon tenen «una visió de la història de l'arquitectura tan ecumènica i tan àmplia», i afegí que el guardonat amb el premi Pritzker d'Arquitectura 2003 és «un constructor de somnis convertits en realitat». Finalment, Joan Carles va fer referència a l'afició que sent Utzon per Mallorca, on ha construït dues cases, «sense cercar l'aplaudiment o el reconeixement extern».