Han hagut de passar prop de 700 anys perquè el document civil més antic i esfereïdor sobre la repressió dels homosexuals a les nostres terres hagi pogut veure la llum. Ara, l'editor Lleonard Muntaner presenta aquest text descobert gràcies als afanys investigadors de l'historiador felanitxer Ramon Rosselló, que tenia constància de l'existència d'aquest document als arxius de la Corona d'Aragó des de feia més de trenta anys.
El document, que compta amb una presentació a càrrec de l'escriptor Jaume Santandreu, descriu amb tota la cruesa i explicitat possible els actes sodomítics del comte amb els seus amants. Sobre aquestes actes hi havia un gran secretisme, fins i tot entre els responsables de la seva conservació a l'arxiu de la Corona d'Aragó.
Es tracta de les actes del «Procés contra Ponç Hug, comte d'Empúries, per pecat de sodomia» i pertanyen a l'any 1311. Ramon Rosselló va explicar a Diari de Balears que «fa anys que m'ha interessat el tema del sexe des del punt de vista històric i a més a més es dóna la casualitat que el padrí del jutjat prengué part de la conquesta de Mallorca».
A banda del seu interès per si mateix, és molt important perquè «es tracta del primer document d'aquest tipus que existeix. A finals del segle XV, amb la Inquisició, ja en varen començar a aparèixer sovint».
El document ve encapçalat amb una llegenda: «procuri's que ningú ho vegi sinó el rei». Rosselló assegura que «això és perquè aquest procés tenia molts de components polítics. A l'edat mitjana quan un rei volia actuar contra algun dels seus feudataris més poderosos moltes de vegades els acusava de sodomia, per això aquestes actes eren tan secretes».
El que no s'ha pogut esbrinar és a quina sentència varen arribar els jutges. «Molts dels documents acaben així, sense cap mena de punt i final ni res. I el que és més fort és que a molts d'arxius han desaparegut tones i tones de paper, fins fa poc no hi havia la sensibilitat existent en aquests moments per la història i el patrimoni».
Malgrat aquest fet, se sap que el comte va morir dos anys després del procés i que el seu fill Magaulí va haver de vendre la baronia de Mallorca. «Se suposa que aquest judici causà un gran disgust al comte i problemes econòmics a la família».
Ramon Rosselló no s'ha limitat tan sols a descobrir el document, sinó que n'ha hagut de fer la traducció del llatí al català. «Tot i això he conservat en català medieval aquells fragments de les actes que estaven en la nostra llengua, que moltes de vegades correspon a declaracions directes dels testimonis, que estaven talment. Això és perquè a l'època els notaris quasi sempre escrivien en llatí, però les coses importants de veritat es deixaven en català perquè tothom les pogués entendre».
Un altre dels fets curiosos d'aquest procés és que és un dels poquíssims «on algun dels testimonis explicita que no li agrada l'acte sexual practicat».
El que també queda clar és que un dels amants habituals del comte d'Empúries, anomenat Pere de Xea, el 1309 va assassinar el seu fill gran, Hug, que era el que havia difòs i donat consistència als rumors sobre la sodomia de son pare, «molt possiblement gelós pels regals que donava a tots aquells que jeien amb el comte».
En el document també crida l'atenció el turment a què eren sotmesos molts dels testimonis i també que es refereixen a la sodomia com a crim o heretgia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.