Els rostres de la història, la primera exposició dedicada només a les fotografies de Robert Capa, arriba a Palma, a l'entresòl del Casal Solleric, per mostrar «els documentens històrics que retraten alguns dels fets més impactats i dramàtics del segle XX». Marta Daho, comissària d'aquesta mostra sobre el fundador de l'agència Magnum, descriu el recull com «una sèrie de documents inestimables».
Els rostres de la història es divideix en diverses sèrie temàtiques, no cronològiques, que abracen des de la seva primera foto, «una imatge de Trostki fent un retrat, quan Capa encara es deia Endre Friedmann», fins a algunes de les seves darreres imatges, «preses a la guerra de la Indoxina, poc abans de morir per culpa d'una mina antipersones».
Gran part de la mostra se centra en els conflictes bèl·lics i en els seus efectes sobre la població. «Capa no tan sols retratava soldats o dirigents, sinó que captava amb la seva càmera dones, infants, joves i vells, perquè ell creia que la guerra no eres només les batalles, sinó que ho era tot». D'aquesta manera, s'hi poden veure imatges deFront populaire parisenc, de la Guerra Civil espanyola -algunes de les quals han fet la volta al món-, de la invasió japonesa de la Xina i moltes de la Segona Guerra Mundial.
«Tot i que Capa encara era hongarès, va retratar el desembarcament de Normandia, perquè acompanyava les tropes nord-americanes en qualitat de corresponsal de la revista Life, fet que li va permetre seguir els soldats en les seves diferents campanyes». D'aquesta mateixa època és també un conjunt de fotografies de Rússia, «fruit d'un viatge que hi dugué a terme amb l'escriptor John Steinbeck».
La mostra també inclou un capítol dedicat a Israel, en concret al seu naixement. És «una nació per la qual sentia un especial interès, ja que ell mateix era hebreu». Després d'aquest apartat ve una sèrie d'instantànies de diversos personatges destacats de la cultura occidental, «la majoria dels quals eren els seus amics», explica Daho. Picasso, Matisse, Hemingway, Bogart o Cooper són alguns dels rostres que hi apareixen, al costat d'una fotografia d'Ingrid Bergman «en un descans del rodatge d'Encadenats, i amb qui mantingué una relació sonada».
El recull, patrocinat per la Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), s'inaugurà a Milà i es tanca amb les darreres imatges de la guerra de la Indoxina, preses per Capa poc abans de morir, víctima d'aquest conflicte. Segons Daho, les imatges de Capa que es veuen en Els rostres de la història suposen «un monument a la fortalesa de l'home, capaç de superar els conflictes i de continuar endavant».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.