TW
0

IOLANDA PERICÀS.Palma.
L'escriptora, psiquiatra i activista social egípcia Nawal Al-Sa'dawi, participà ahir, juntament amb el seu marit Sherif Youssef Hetata, a la conferència Creativitat i dissidència a la sala d'actes de la Banca March, organitzada pel Club Ultima Hora.

Per l'escriptora, creativitat i dissidència estan relacionats. «No hi pot haver creativitat sense dissidència, perquè vivim en un sistema desigual, i aquesta desigualtat provoca una dissidència. Per ser creatiu has de tenir una ment crítica i no acceptar allò que t'imposen, perquè l'obediència mata la creativitat». Sherif Youssef Hetata, marit de l'escriptora i també metge i escriptor, prengué la paraula després de la seva dona i explicà que sovint, les paraules d'Al-Sa'dawi provoquen «una certa incomoditat entre els qui l'escolten». En aquest sentit Hetata considera que el fet de produir aquesta incomoditat és «una característica dels creadors».

Pere Serra, president editor del Grup Serra, presentà els convidats i Joan Manresa féu un breu resum de les activitats d'Al-Sa'dawi, a qui descrigué com «una persona que ha denunciat la situació de la dona en el món àrab, i que ha rebut condemnes i reconeixements».

Tot i que començà afirmant «que qualsevol vessant de la vida, la medicina, la literatura, la ciència, està relacionada amb la política», l'escriptora centrà la seva conferència en la creativitat, que definí com la «capacitat de desfer la fragmentació del coneixement, d'unir les seves diferents vessants». Al-Sa'dawi explicà que «tots som creatius de naixement, perquè la creativitat no consisteix en ser un geni, o en un regal diví, la creativitat és la capacitat de ser un mateix i saber dir no».

Al-Sa'dawi considera que «tots hem nascut creatius, però en aquesta societat la creativitat es va perdent, perquè se'ns educa per inhibir la nostra opinió i acceptar la d'altres. Vivim constantment atemorits pels nostres pares, els nostres superiors, els nostres polítics. Ser creatiu és també viure sense aquesta por. Ser capaç de dir no i fer front a les conseqüències».

Lluitadora pels drets de la dona Al-Sa'dawi afirma que «l'educació, per fomentar la creativitat, ha de fomentar la insatisfacció, perquè si estàs satisfet no critiques i llavors perds la capacitat de crear». Una capacitat que en el cas de les dones és encara més difícil de posar de manifest. «Sovint el gènere femení ha de treballar el doble per demostrar la seva creativitat, perquè tenim la capacitat biològica de crear, però s'oblida que també cream idees».

En aquest sentit l'escriptora considera que no s'ha de pretendre la igualtat entre gèneres, sinó que s'ha d'anar més enllà i «celebrar les nostres similituds per sobre del sexe, condició social, religió o color de pell». Així, «amb una societat que s'uneix per sobre de les seves diferències sorgirà un nou poder, el poble que lluita per la justícia».

L'escriptora, al llarg de la seva conferència es mostrà molt crítica amb la figura dels dictadors, incloent dins aquesta classificació el president nord-americà George Bush. Al-Sa'dawi explicà que en un manifest de l'Associació Internacional de Solidaritat amb la Dona Àrab, dirigit a Koffi Anan, president de l'ONU, es demana un judici contra el mandatari per «crims de guerra».

En aquest sentit Hetata recordà que «tots aquells que d'alguna manera han fet història han estat els que han volgut canviar la societat, i modificar quelcom establert sempre implica una certa incomoditat, pequè a la gent no li agrada el que no coneix, i descobrir el que no existeix és també una forma de crear».