La Fira del disc en Català i les actuacions passades interessaren el públic.

TW
0

M. PUIGRÒS. Sta. Eugènia
La Flama de la llengua arribà el matí d'ahir, passades les onze i mitja a Santa Eugènia, on tingué lloc la IV Trobada dels Músics per la Llengua. Amb aquest motiu hi hagué una cercavila per la localitat, a fi de convidar tots els veïns a participar de la festa i a reivindicar un pic més l'ús de la llengua catalana. Acabada la cercavila i el dinar, tornaren a començar els actes musicals, que tot l'horabaixa se centraren en els temes i les cançons més tradicionals, interpretats per artistes com Damià Timoner o Ximbomba Atòmica.

El lema de la trobada a Santa Eugènia era «Encara hi som, encara hi cantam». L'encontre s'havia iniciat l'horabaixa de dissabte amb l'arribada d'unes 1.500 persones disposades a acampar i a gaudir de les quaranta actuacions musicals previstes per a l'ocasió.

Antoni Nicolau, president de Músics per la Llengua, es mostrava molt satisfet per la gran acollida del programa i assenyalà que «s'està produint un canvi generacional en el panorama musical en llengua catalana, i això és molt important per a nosaltres».

L'encontre va ser un reflex fidel de la gran quantitat de propostes musicals que hi ha en aquests moments a la nostra illa, ja que en un dia i mig va desfilar per l'escenari un total de 60 grups i artistes.

En aquest sentit, Nicolau afirmà que «fins ara no hi ha hagut cap precedent d'aquest tipus de manifestacions per la música en la nostra llengua, mai fins ara no s'havien reunit tants de grups sense cobrar res per mostrar la seva música i la seva actitud» i en ressaltà la importància.

Els Músics per la Llengua reivindicaren la creació d'una llei «com la que hi ha a l'Estat francès, on s'obliga les emissores de ràdio a retransmetre un mínim del 33% en el seu idioma. Nosaltres proposam el mateix. Els francesos es veuen amenaçats per la llengua anglesa, però nosaltres tenim una doble colonització musicalment parlant: l'anglesa i l'espanyola, de manera que haurem de fomentar més la música en català».

Qualsevol grup o persona que siguin de les Illes i que interpretin les seves obres en català queden convidats a participar en aquestes trobades que es realitzen un pic cada any. «No discriminam ningú, només demanam que emprin el català per a les seves lletres; l'estil musical és el menys important», va apuntar Nicolau, a més d'asenyalar finalment «l'aire d'improvisació i informalitat» de la trobada.