Els personatges culturals del segle XX vists per l'ull de Gisèle Freund

El Centre de Cultura Sa Nostra inaugura una mostra de la fotògrafa

TW
0

MARIANA DÍAZ.Palma.
Pionera en molts aspectes del món de la fotografia, Gisèle Freund (Berlín, 1908-París, 2000) va tenir una vida marcada per l'exili que la va portar d'Europa als Estats Units, Mèxic, Argentina i li va permetre conèixer els grans noms de la cultura del segle XX, literats, filòsofs, artistes, als quals va retratar en color, i donà a conèixer al públic i als professionals les possibilitats d'aquesta tècnica. Teòrica també del medi, als seus llibres va aportar reflexions sobre el fet fotogràfic. La seva obra s'exposa des d'avui al Centre de Cultura Sa Nostra.

El món i la meva càmera és el títol de l'exposició de les seves fotografies, que ha estat comissariada per Lydia Oliva. Coproduïda amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la mostra es completa amb projeccions i material original.

Oliva va explicar ahir que Gisèle Freund va participar en la selecció d'imatges sobre les ciutats que l'artista va recórrer amb les seves càmeres. «Va ser pionera en molts aspectes, com el de la foto en color». Les revistes europees de llavors no editaven en color, però sí que ho feien les nord-americanes com Life o Time, de les quals va tenir molts encàrrecs de moltes fotos en portada. Com a teòrica, «va ser de les primeres en parlar del que representava la fotografia, de la influència d'aquesta en la societat i de com mitjançant aquesta es podien manipular els fets», va explicar Oliva.

La seva afinitat intel·lectual i personal amb l'esquerra li va permetre conèixer personatges mítics com André Malreaux, James Joyce, Virginia Woolf, Jean-Paul Sartre; Simone de Beauvoir, Julio Cortázar, Carlos Fuentes, Margueritte Duras, Jean Cocteau, Louis Aragón, Marcel Duchamp i una àmplia llista de noms que amb les seves obres han escrit la història d'occident. Tots ells són a l'exposició.