TW
0

La Llonja de Palma ja té el seu codi genètic desxifrat. La Direcció General d'Arquitectura va ser ahir la seu de la presentació del llibre La Lonja de Palma, coordinat i dissenyat per Frederic Climent Guimerà i amb textos de Catalina Cantarellas, Magdalena Riera, Tina Sabater, Javier Vellés i Gloria Alcázar. El llibre ha estat editat pel Govern de les Illes Balears amb la col·laboració del Ministeri de Foment.

El director general d'Arquitectura, Jaume Carbonero, explicà a Diari de Balears que «una de les aportacions principals d'aquest text és haver descobert i desxifrat el sistema de mesures que Guillem Sagrera va emprar en aquesta construcció, una feina en la qual s'ha implicat de manera capital Javier Bellés».

Així mateix, s'hi inclou una planimetria completa obtinguda a partir de tècniques digitals, que mostren l'edifici en la seva totalitat i des de múltiples aspectes. Es tracta, en definitiva, de l'estudi més complet que s'ha duit a terme mai sobre aquest monument. «En el vessant històric hem de destacar que els treballs dels historiadors tenen un gran valor, perquè es presenten en conjunt i de manera unitària, un fet que ajuda molt a comprendre el caràcter d'aquesta construcció».

Una altra de les joies que es pot trobar en cada un dels 1.500 exemplars editats -en principi, no es preveu que es posin a la venda- són tots els gravats que fins ara existien de l'immoble. «Era relativament fàcil localitzar-los, però ara els hem aplegats tots, amb la qual cosa el llibre és una joia molt completa».

Els treballs dels estudis de les mesures de Sagrera ha estat realitzat de manera íntegra per Javier Vellés, arquitecte madrileny que «ha fet una feina ingent per descobrir els sitemes de mesuratge; eren molt més rudimentaris que ara, però Sagrera aconseguí crear a la perfecció aquest edifici, que és una joia del Gòtic civil i que ara és de cada vegada més conegut; jo crec que aquesta aportació, com també els dibuixos de l'autor, és absolutament fonamental».