Antich conversà animadament amb les germanes Clarisses Caputxines. | S.AMENGUAL

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
Monestir de la Puríssima Concepció. Benvinguts. Immediatament rere les reixes, fins ara infranquejables pels vianants, i mentre se'ns recorda que el recinte és un lloc de silenci i oració, el convent de clausura de les Caputxines obre les seves portes i s'inclou des d'avui a l'itinerari culturaEls convents de Ciutat, que visitarà els principals convents de clausura femenina de la part baixa de Palma.

Promogut pel Govern de les Illes, a través de la Conselleria de Turisme, el recorregut finançat amb el fons recaptats de l'ecotaxa -s'han invertit un total de 30.433 euros- se suma als ja coneguts de La ciutat i la mar i eCall jueu. Com ja va fer amb les anteriors iniciatives, el president de l'Executiu autonòmic, Francesc Antich, es desplaçà ahir al matí fins al centre per conèixer, de primera mà, els continguts de l'espai museístic localitzat al número 14 del cèntric carrer de les Caputxines.

Allà, Antich i el conseller de Turisme, Celestí Alomar que l'acompanyava, varen ser atesos per la superiora de les Clarisses Caputxines, Sor Aina Mateu, qui es mostrà agraïda i desitjà que els continguts del nou espai «siguin del gust de tothom»; i el representant del bisbat de Mallorca, mossèn Andreu Genovart que es mostrà convençut que l'obertura de les Caputxines descobrirà «la gran riquesa patrimonial que guarda a les seves dependències».

Val a dir que l'immoble que respon a l'esquema clàssic dels monestirs de clausura del segle XVII, època en què data la fundació del centre per iniciativa de Teresa María Gómez de Sanabria, custodia a les seves sales -importants per si mateixes- un ric patrimoni històric i etnogràfic: mobiliari, arts sumptuàries, imatgeria, ceràmiques, metalls i tèxtils, es mostren ordenadament a través d'un recorregut per la cantina del pou, l'església, la cripta-cementiri, la sagristia gran, la sala capitular i la bugaderia, entre d'altres espais.

La visita al convent, al qual només es podrà accedir previa reserva en el telèfon 636-430.000 o a les webs www.ecotaxa.org i www.visitbalears.com, permetrà gràcies al projecte de reordenació d'Aina Pascual i Jaume Llabrés desxifrar i «conèixer millor què significà i significa encara la vida contemplativa que es desenvolupa en aquest recinte», afirmà Genovart.

Això és el que varen comprovar Antich i Alomar en la visita que realitzaren després de «posar la primera pedra d'un projecte il·lusionant i singular», com el va qualificar el conseller de Turisme, i després d'haver vist el material audiovisual, fet per Lluís Casasayas, que repassa la història dels principals convents de clausura que resten a Palma: la Concepció, Santa Magdalena, Santa Teresa de Jesús i aquest de la Puríssima Concepció.