La Fundació Miró mostra als més petits com es fa una litografia

L'artista Diana García imparteix el taller «Empremtes d'un bestiari»

TW
0


«No som ni pintura ni escultura, puc tenir colors o ser negre, què som?». Els prop de vint al·lots amb els seus respectius pares i mares es queden, durant un instant, dubtant. Un respon: «Un gravat?». «No incorrecte, però s'apropa», respon Aina Bauçà. «Una litografia?». «Sí, molt bé, ara cercarem litografies a l'Espai Estrella». Aina Bauçà és la coordinadora del programa Els dissabtes jugam amb Miró de la Fundació Pilar i Joan Miró que, des d'ahir, ofereix el taller Empremtes d'un bestiari, impartit per Diana García.

«A l'Espai Estrella explicarem què és una litografia i com es realitza», va dir García. Efectivament, després de trobar les obres de Miró, l'artista va narrar i va demostrar com es fa una litografia. «Abans es realitzava amb una pedra però, en l'actualitat, s'empra una planxa». Perquè els més petits entenguessin com es du a terme el procés, García va haver d'ensenyar una mica de física. «L'aigua repel·leix els greixos i, en una litografia, el dibuix es realitza amb un llapis i una pintura grasosos, per la qual cosa s'ha de mullar amb aigua el paper on s'ha fet l'esbós». Després de l'explicació, va arribar el moment de la part pràctica.

«A la meva filla li encanta pintar, per això l'he duita», va assegurar Miquela Orell. La seva filla, Neus Nadal, de 8 anys, es mostrava encantada. «M'agrada pintar fades i princeses». Un interès que no va poder dur a terme perquè, durant el taller, va haver de realitzar una maqueta. «Una maqueta és un esbós, una idea de com volem que quedi la nostra litografia», va afirmar García.

«He portat els meus fills perquè coneguin el món de la pintura», va afirmar Mateu Ponseti. Per Ponseti, «tot el que signifiqui conèixer coses noves és bo per als al·lots, molt millor que veure la televisió». Al seu costat hi havia Marina Ponseti, de 6 anys. «M'agrada venir a la Fundació perquè aprenc coses noves».

Per realitzar la maqueta García va explicar, primer, els materials que podien usar-se. Un pinzell, pintura plàstica, un raspall de dents, ceres o un comptagotes van ser alguns dels objectes emprats per Miró i que, els més petits, van descobrir que podien utilitzar-se per pintar. Després, va arribar el torn del paper i la imaginació.