Eva & Adèle: «Som germans bessons hermafrodites arribats des del futur»

La cèlebre parella berlinesa treballa al Centre Cultural d'Andratx en la seva exposició

Eva & Adèle, devora la caravana que també exhibiran al Centre d'Andratx.

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
Eren molts els qui s'estaven demanant el sentit de la insòlita indumentària d'aquells dos estranys personatges, quan la sentida i efusiva salutació que els dedicà el pintor Miquel Barceló deixà de banda les desconfiances del primer moment. La parella que, vestida de rosa i blanc amb un disseny gal·làctic i loock hermafrodita, acudia a la inauguració de l'exposició de l'artista a la Llonja no era altra que la formada per Eva & Adèle.

Portada de New York Times i de les revistes més prestigioses de disseny i art que s'editen, el duet berlinès, creat a principis dels anys noranta, ha arribat a l'Illa amb la caravana, també de color rosa, amb la qual apropa l'univers idealitzat del seu art a tot el món. Convidats per la directora del Centre Cultural d'Andratx, Eva & Adèle es troben treballant fins al mes de juny als estudis del centre, que inaugura el pròxim dia 9 una exposició amb l'obra de la parella.

«Som bessons que venim del futur», afirmen els artistes, que d'aquesta manera eviten qüestions del tipus embarassós, com la seva edat o el perquè de la seva indumentària. El que és cert és que Eva & Adèle duen fins a les darreres conseqüències les seves màximes: «Onsevulla que estam es converteix en museu», perquè «l'art és la vida i la vida és l'art». Amb aquests lemes com a fonament del seu art, la parella que es defineix com «hermafrodites vinguts del futur», s'ha fet cèlebre amb les seves aparacions públiques que acaben per convertir-se en un esdeveniment dins del propi esdeveniment.

Però el seu art no acaba amb la performance del seu cos. Els alemanys traslladen l'ambigüitat dels seus personatges a la seva obra d'art més convencional. «Treballam un estil de fotografia en què el concepte d'autoria desapareix, per deixar pas a un treball de conjunt al qual no es troba una petjada clara que identifiqui el que aporta cada un». En aquest sentit, les obres d'Eva & Adèle parteixen sempre d'una fotografia «que ens fa la gent o nosaltres mateixos» -de fet la parella porta un rigorós calendari d'imatges, que pren diàriament amb una polaroid-, i a partir d'aquestes fotos creen dibuixos figuratius molt precisos, la majoria petits formats, que cerquen despertar els sentits dels espectadors.

El Centre Cultural d'Andratx mostrarà una sèrie d'aquestes obres, així com quatre grans formats cedits per la seva galeria a París, la Jerome de Noirmont. Precisament, és en aquest espai d'art on Eva & Adèle varen conèixer Miquel Barceló, «el nostre amic i un gran artista». A Andratx Eva & Adèle ocupen dos estudis, un per donar les passes necessàries per crear-se ells mateixos com a peça d'art, i un segon en què realitzen les aqüarel·les, dibuixos «molt sexuals i eròtics», segons reconeixen.