La ponència tècnica del CIM veta el projecte de l'escala de Raixa

Els experts es mostren contraris a actuacions puntuals a la possessió

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
La ponència tècnica de Patrimoni Històric va rebutjar ahir un projecte de rehabilitació de l'escalinata de Raixa presentat per Parcs Nacionals. Els experts dels col·lectius presents en l'organisme van rebutjar també una contraproposta de l'Àrea de Patrimoni, ja que l'opinió dels esmentats col·lectius, expressada públicament en diverses ocasions, és que la rehabilitació de la possessió ha d'ajustar-se a un projecte integral i no a actuacions puntuals com ha succeït fins ara.

Miquel Barceló, cap de l'Àrea de Patrimoni, va explicar: «S'ha presentat el projecte d'una restauradora en què, bàsicament, es proposa la neteja, consolidació i sanejament de l'escala i de la font superior». Aquesta restauradora «deixa clar que el primer que s'hauria de fer seria dur a terme unes prospeccions». El propi departament de Patrimoni Històric, va proposar a la Ponència «l'autorització de les prospeccions perquè en el futur se sàpiga com ha de fer-se la restauració i, a més, sol·licitar un informe sobre les necessitats d'actuació urgent que hi pogués haver en el conjunt de Raixa».

Com va recordar Barceló, hi «ha una sèrie de col·lectius que s'oposen a projectes puntuals». Malgrat el rebuig dels tècnics a ambdues propostes, serà la Comissió de Patrimoni, que es durà a terme el pròxim dimarts dia 6 de maig, la que prengui la decisió final.

Un altre dels assumptes tractats a la ponència, informat favorablement pels tècnics, va ser la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) i Bé Catalogat (BC) a un conjunt d'esglésies de repoblament construïdes després de la Conquesta de Jaume I. Seran BIC la de la Pau de Castellitx (Algaida); Sant Pere (Escorca), Bellpuig (Artà), capella de Santa Llúcia (Mancor de la Vall). Les esglésies de la Sang de Muro i la de Santa Anna d'Alcúdia tindran categoria de Bé Catalogat.

La Ponència es va manifestar a favor de dur a terme la segona fase de la rehabilitació de la façana principal de la Seu; i també sobre el projecte d'execució i ensorrament de diversos edificis situats al carrer Botons de Palma (concretament aquells immobles que responen als números 6, 8, 10 i 12), encara que amb l'ordre que el propietari dels mateixos, Fernando Palazuelo, haurà d'encarregar un «control arqueològic» del subsòl a un tècnic qualificat.

Pel que fa a una actuació urgent a la porta de la murada d'Alcúdia, sol·licitada per l'Ajuntament de la localitat illenca, com a conseqüència de l'enrunament d'alguns elements de l'època de Gabriel Alomar, la ponència ha donat el vistiplau sol·licitant un projecte sobre l'acabat posterior. Finalment, s'han autoritzat excavacions a Manacor.