«L'adaptació d'Orfeu a l'actualitat manté l'impacte de l'obra original»

El mallorquí Jaume Roca interpreta dos papers a l'operata d'Offenbach

TW
0


El baríton mallorquí Jaume Roca és un dels integrants del repartiment d'Orfeu als inferns, l'opereta d'Offenbach que s'estrenà ahir a Barcelona. La peça és una coproducció entre el Govern de les Illes Balears, la Fundació Teatre Principal, el Teatre Romea (on es representa) i el Gran Teatre del Liceu. Roca encarna Plutó, el «rei dels inferns», en aquesta versió actualitzada.

-No, i el que molta gent no sap és que aquest gènere, a banda de ser satíric, inclou parts textuals, a les que simplement interpretes. Per mi aquest darrer aspecte ha estat molt díficil, perquè abans només havia fet òpera i no sabia interpretar ni ballar, que també ho feim. Però hem fet un bon equip entre tots, i nosaltres (els cantants) hem ajudat els actors a cantar i ells ens han ensenyat a interpretar.

-Com heu arribat a ser Plutó?
-A través d'un càsting que es va fer al Conservatori de Palma. Cercaven gent per cantar, per actuar i per fer les dues coses. M'hi vaig presentar tot i que mai abans no havia fet teatre i em van donar el paper. Dels vuit intèrprets de l'obra els quatre cantants som mallorquins.

-Es tracta d'una opereta, que no és el mateix que una òpera.

-Com la definiríeu?
-Crec que Orfeu als inferns és una obra molt àgil i ràpida i que té com a primera intenció divertir el públic, i pel que hem vist a les representacions prèvies a l'estrena ho aconsegueix. L'obra és una sàtira del mite grec, Orfeu i Eurídice passen l'un de l'altre i es posen banyes. Offenbach també critica la hipocresia de la societat del segle XIX, aplicable a la d'ara.

-S'ha respectat el format original?
-En aquest cas no, se n'ha fet una adaptació, i s'ha actualitzat, però s'ha respectat la música. A la seva època, Offenbach era un autor polèmic, Orfeu als inferns incloïa un espectacle de can-can, però avui dia això ja no escandalitza gens, així que s'ha fet una versió moderna, perquè d'aquesta manera es manté l'impacte que l'autor volgué donar a l'obra i a la vegada s'acosta més a la realitat de l'espectador.

-Quin és el paper de Plutó a la història?
-Orfeu als inferns recrea el mite clàssic d'Orfeu i Eurídice. Plató, disfressat d'Eristeu, un estudiant bucòl·lic, segresta Eurídice i se l'endú als inferns. En la versió d'Offenbach, Orfeu no fa cas, però l'Opinió Pública, un altre dels personatges, el convenç que si no la rescata 'queda malament'.