TW
0

Quatre científics de renom, especialistes en micropaleontologia i professors universitaris en aquesta matèria, han passat una setmana al Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller recercant entre els nombrosos materials de la Col·lecció Guillem Colom. Els científics són Alejandro Cearreta i Eustoquio Molina, professors titulars de les Universitats del País Basc i Saragossa, respectivament, i Juan Usera, catedràtic de la Universitat de València. La investigació és coordinada pel professor Guillem Mateu, de la Universitat de les Illes Balears.

Durant aquest temps, i amb el suport del museu, han seleccionat papers, treballs, cartes i especímens de les col·leccions d'aquest naturalista solleric que consideren com el pioner de la ciència micropaleontològica a Espanya. L'objectiu del treball és sobretot un: revisar la ingent tasca que Colom realitzà en solitari durant 80 anys i-amb el suport de les tecnologies avançades- documentar, il·lustrar i redefinir els milers d'exemplars de fòssils microscòpics que Colom designà per descriure espècies noves per a la Ciència.

Durant aquests dies, la tasca ha consistit a revisar les més de 20.000 preparacions de la col·lecció, i separar aquelles que contenen els exemplars «tipus» per posteriorment traslladar-los a les seves respectives universitats, on seran fotografiats mitjançant tècniques de microscopia electrònica d'escandallatge. L'estudi es basa específicament sobre els foraminífers, uns minúsculs organismes marins dotats d'una closca calcària que ha permès la seva fossilització. Amb aquest projecte es podrà crear un catàleg que actualitzi l'obra de Colom i la faci més accessible als estudiosos de tot el món.