Ses Voltes acull una exposició que reivindica la poesia de Graves

«Una vida de poeta» s'inaugura avui amb documents i imatges inèdites

TW
0

A.P.Palma.
L'exposició Robert Graves. Una vida de poeta arriba avui per fi a Mallorca després del gran èxit obtingut a Madrid, on s'ha pogut veure al Cercle de Belles Arts. La mostra s'inaugura avui, a les 20.00 hores, a les sales de ses Voltes.

Segons Aurora Sotelo, comissària de l'exposició, aquesta pretén reivindicar el vessant poètic de Robert Graves, «un autor que a Espanya només és conegut per la seva feina de novel·lista i com a expert en mitologia antiga, però que tota la seva vida volguér ser, i ho aconseguí, un poeta, un gran poeta».

La mostra fou presentada pel conseller de Cultura, Damià Pons; Guillermo Graves, fill de l'escriptor; Pere A. Serra, president del Grup Serra; Aurora Solano; Miquel Alenyar, director gerent de la Fundació Sa Nostra; Francesc Salas, batle de Deià; César Antonio Molina, director del Cercle de Belles Arts de Madrid; i per Antoni Rigo, coordinador de les lectures poètiques sobre Graves.

Va ser Guillermo Graves qui obrí el torn de declaracions. Assegurà que es poden veure en aquest recull «alguns objectes que ja s'exposaren a la Llonja l'any 1995». En tot cas, destacà que en aquesta ocasió «hi ha molt de material inèdit i de gran valor, com ara manuscrits dels seus llibres i poemes; documents de la seva vida personal, com el passaport amb el segell de la seva arribada a Mallorca el 1946; o cartes amb importants personatges del món de la literatura, actors i actrius».

Pere A. Serra recordà la seva amistat amb Graves i destacà el seu «gran amor per Mallorca, que queda demostrat a la seva làpida del cementeri de Deià». L'editor del Grup Serra destacà que la seva empresa sempre ajuda la cultura mallorquina i que per això han col·laborat amb aquesta mostra, perquè «Robert Graves va ser un mallorquí autèntic».

El conseller Pons, per la seva banda, remarcà que «és una gran exposició per als fetitxistes culturals» i assegurà que «ajuda a conservar la memòria d'aquest gran escriptor».

Miquel Alenyar indicà que la mostra «reflecteix aspectes més humans de l'artista, més familiars i càlids». També valorà la importància de la documentació que conté, «que en aquest país no es valora com toca».

César Antonio Molina posà en relleu l'èxit de la mostra a Madrid, mentre que la comissària Aurora Sotelo expressà «la importància de molts objectes del recull, que s'exposen per primera vegada».

Destacà també el fet que molts dels poemes que s'hi reprodueixen s'han traduït al català.