«Presència» regala un pòster amb 50 ocells comuns dels Països Catalans

Els lectors el trobaran encartat en el setmanari de diumenge

TW
0

La revista Presència, que cada diumenge reparteix Diari de Balears, regala aquest cap de setmana als seus lectors el pòster 50 ocells comuns dels Països Catalans, editat amb el patrocini de la Fundació Territori i Paisatge i de l'empresa Nestlé Petcare España a través de la Fundació Friskies Nido.

El pòster s'ha fet amb l'assessorament dels ornitòlegs Lluís Gustamante i Jordi Sargatal. Cada ocell està representat per un dibuix, original del dissenyador Francesc Jutglar i cedit per Lynx Edicions. Coincidint amb la distribució del pòster, la revista publica el dossier Bojos pels ocells.

El pòster, que ha estat dissenyat per Jordi Molins i del qual se n'han editat més de 130.000 exemplars, reuneix els cinquanta ocells més fàcils de veure arreu dels territoris de parla catalana. Així, hi ha des de l'esplugabous fins a la popular cadernera. Altres ocells reproduïts al cartell són la cuereta blanca, el pit-roig, el falcó peregrí, el cucut, la merla o l'oroneta.

Cada ocell ocupa una casella del pòster i és representat amb un dibuix i identificat amb la variant catalana del Principat de Catalunya; tot seguit s'hi especifica el nom científic i les variants balears i valencianes, si és que n'hi ha. A més a més cada espècie és definida també per un fragment que resumeix les característiques principals de l'au o destaca alguns dels trets més típics o algun dels seus costums. Finalment, a través d'uns símbols s'indica si es pot veure tot l'any o només en determinades estacions i també en quins llocs, des de boscos fins a conreus o aiguamolls.

La tria d'ocells i la definició dels diferents trets de cadascuna de les espècies ha estat a càrrec dels ornitòlegs Jordi Sargatal i Lluís Gustamante. Segons Sargatal, els cinquanta ocells del pòster són els que tothom hauria de conèixer. El prestigiós ornitòleg opina que la societat té sempre molt present la importància del patrimoni cultural, però sovint oblida el natural.