IOLANDA PERICÀS. Palma.
La mostra Miquel Barceló a les Illes Balears durà a cinc espais de l'arxipèlag les diferents vessants creatives de l'artista felanitxer a partir d'aquest diumenge. El Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, serà el primer a inaugurar, seguit de Formentera, el Museu de Menorca i la Llonja de Palma, que ho faran al llarg de la setmana. El mes de juliol Menorca acollirà una segona mostra a la capella del Roser de Ciutadella. Totes les exposicions podran visitar-se fins el 31 d'agost.
Per a l'espai de la Llonja el comissari de la mostra, Enric Juncosa, ha seleccionat 21 obres pictòriques que mostren l'evolució de Barceló, des de la dècada dels vuintanta, «amb autoretrats amb elements culturals on l'artista cerca la imatge a través de l'abstracte» fins a les seves darreres creacions. Juncosa considera aquestes obres, uns paisatges marins molt matèrics, «unes de les millors creacions de Barceló, perquè són quadres cultes però amb referències a elements rurals, que parlen per si mateixos».
El recorregut s'inicia amb les obres de la dècada dels vuitanta «quan començà la projecció internacional de Barceló, i es comença a veure un artista madur». A aquestes obres els segueixen els anomenats «quadres blancs». Juncosa posa de manifest que «aquesta sèrie la inicià Barceló a Nova York i la continua posteriorment a Àfrica». Amb aquestes obres, basades en «les transparències i la referència al Mediterrani i a l'estatuària clàssica», l'artista «crea una obra, no fa un exercici de representació».
Posteriorment hi ha una de les tauromàquies de Barceló i els quadres de temàtica africana. «Barceló pintà les seves tauromàquies, sovint associades amb la temàtica espanyola, en un moment en què la pintura desapareix de les galeries». Juncosa explica que «el mar de les seves darreres obres i els toros d'aquestes representen una idea present a l'obra de Barceló, que la pintura, com aquests dos elements, és sempre igual però a la vegada canviant». Juncosa considera que Barceló «evoluciona en espiral» i aquest és un fet que es manifesta a les seves creacions. El recorregut continua amb els quadres «de bonys, molt matèrics i amb referències a elements orgànics, dels quals les ceràmiques de l'artista esdevenen una evolució natural». Així Juncosa destaca que Barceló «concep la pintura com un ésser viu que, com l'ésser humà i la matèria orgànica, es va deteriorant i podrint». La mostra també inclou dos quadres que representen un ós i el goril·la albí del zoo de Barcelona. Per Juncosa aquests dos animals remeten als autoretrats del principi, però en aquest cas «Barceló no s'autoretrata a ell mateix, sinó que associa la idea del pintor amb la dels animals en extinció». Finalment l'espectador acaba el recorregut amb els quadres de les marines que ocupen l'entrada del recinte.
La mostra, organitzada pel Govern balear amb el patrocini de la Caja de Ahoros del Mediterraneo (CAM), fou presentada pel conseller de Turisme, Celestí Alomar, el conseller de Cultura, Damià Pons, el director d'expansió de la CAM, Gabriel Sagristà i Guillem Frontera, director gerent de la Fundació Balears 21. Tots ells mostraren la seva satisfacció perquè aquesta «iniciativa magnífica», és ja una realitat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.