TW
0


L'Institut Ramon Llull difondrà la cultura balear arreu del món des de la nova seu, que s'inaugurarà avui a Palma. Pilar Arnau en serà la màxima responsable amb Joan Maria Pujals, director de l'Institut, que explicà ahir que «en cap cas Arnau no dirigirà aquesta seu de l'entitat, sinó que en serà la codirectora, amb tot el poder en la presa de decisions, a la vegada que aquest edifici no serà una delegació a Mallorca, sinó una veritable seu».

Però la presència d'una seu a Palma en ple centre històric és vital, perquè cada any són milenars els turistes que passen per aquest carrer. «Per això tindrem reclams prou interessants perquè la gent hi entri. Des de la seu hi haurà informació en les diferents llengües europees sobre la llengua i la literatura pròpies. Així, un senyor que acabi d'arribar a l'Illa també podrà trobar en llengua estrangera literatura d'autors d'aquí», explicà Damià Pons.

Pujals va reivindicar ahir el caràcter independent de l'Institut i assegurà que «en cap cas no ens afectaran les eleccions. Si ens haguéssim d'aturar per això no arribaríem a fer res. Hem de pensar que l'Institut va ser aprovat pels parlaments de Catalunya i Balears i pel Senat i el Congrés dels Diputats per unanimitat, amb la qual cosa els nostres criteris no han de ser polítics».

La presència a les Illes de l'Institut és vital. Més que res perquè el seu objectiu és la projecció de la llengua i la cultura catalanes a l'exterior, talment com altres grans instituts existents. En aquest sentit, el conseller Damià Pons va explicar que «no podem oblidar que nosaltres tenim una realitat geogràfica petita quant a població, però molt important pel que fa a producció cultural, i per aquest motiu és fonamental que la puguem exportar fora».

La seu de l'Institut Ramon Llull a Palma està situada a can Cotoner, un edifici gòtic que va ser la casa natal dels grans mestres de l'Orde de Malta, Rafel i Nicolau Cotoner. Amb motiu de l'obertura al públic d'aquesta seu, s'inaugurarà l'exposició Ramon Llull dibuixat per Apel·les Fenosa, amb 73 dibuixos que varen servir per il·lustrar la versió francesa deLlibre d'Amic e Amat que realitzà Max Jacob.

Aquestes obres tenen un valor fonamental, perquè suposen un llegat clau i una visió molt personal sobre la Segona Guerra Mundial d'aquest artista. Joan Maria Pujals va explicar que «aquesta obra es pot veure per primera vegada després de la seva inauguració a París». El director de l'Institut també va destacar que «en aquesta mostra es poden observar paral·lelismes molt importants entre l'obra de Fenosa i les Constel·lacions de Joan Miró.

L'altra mostra que s'oferirà és un compendi de totes les obres dels autors illencs traduïts en els darrers quatre anys a llengües estrangeres.