Músiques i balls d'arreu del món a Palma

Quaranta-set agrupacions de vint-i-quatre països participen al X Festival Mundial de Danses Folklòriques

TW
0

IOLANDA PERICÀS. Palma.
Els carrers cèntrics de Palma s'ompliren ahir amb els sons, les danses i el folklore de les quaranta-set agrupacions que participen enguany en el X Festival Mundial de Danses Folklòriques. Durant cinc dies aquests grups de dansa acostaran al públic mallorquí les tradicions musicals de vint-i-quatre països d'arreu del món.

Els actes del Festival s'iniciaren amb una cercavila que anà des de la plaça Major a la plaça d'Espanya, on tingué lloc la cerimònia inaugural i la benvinguda a tots els participants. Posteriorment set de les agrupacions oferiren una petita mostra del seu repertori.

Guillem Frontera, en nom de la Fundació Balears, 21 i Joan Bauzà, en representació de l'Ajuntament de Palma (ambdues entitats patrocinen el festival), donaren la benvinguda als participants i afirmaren que aquesta trobada és «un exemple de la concordia que hi hauria d'haver al món» i que Palma esdevé «la ciutat més solidària». Després dels parlaments començaren les actuacions, que ja abans, durant el recorregut de la cercavila, s'havien anat desenvolupant.

Des de la plaça Major els diferents grups anaven fent petites aturades, mostrant als vianants i curiosos les més diverses danses, des dels acolorits balls de Mèxic o Puerto Rico, a les danses guerreres d'Algèria, tot passant per les diferents variants de la jota que es balla arreu d'Espanya o les danses saxones, nòrdiques i eslaves.

Els balladors de l'Escola de Música i Danses de Mallorca de Bartomeu Ensenyat obriren el torn d'actuacions a la plaça d'Espanya. Els seguiren els colombians del Grupo Folklórico Buscaja, que, acompanyants d'un dimoni i de la figura de la mort, escenificaren descalços una dansa típica del seu país.

Després de «visitar» Sud-amèrica, la música i la dansa transportaren els visitants fins a Albània, amb l'agrupació Illyria. Els ballarins i ballarines albanesos mostraren les seves habilitats al ritme dels seus propis músics. Després fou el torn de Danzas Doña Urraca, amb una jota de Zamora.

Els georgians de Kolhka, pel seu costat, representaren una baralla entre ballarins, mentre que els francesos de Lous Lanusquets De Begaa sorprengueren el públic amb una espectacular demostració de dansa amb xanques. Finalment, els portuguesos Danças e Cantares Besclore, guanyadors de l'edició passada del Festival, tancaren la demostració.