TW
0

L.O. Palma.
El blat i l'arròs, dos regals de la terra imprescindibles en la gastronomia balear protagonitzen la primera entrega del col·leccionable Les illes a la taula II que s'entrega avui amb Diari de Balears i Última Hora. El blat és consumit majoritàriament en forma de farina, en coques, rebosteria dolça i salada i en tots aquells elements que marca la tradició, com són les panades i els robiols que s'han servit els passats dies de la Setmana Santa d'un a un altre extrem de Mallorca o les formatjades a Menorca i els crepells amb les seves distintes variants i denominacions en tota la geografia balear.

El conreu del blat es concentra bàsicament en totes les zones humides del Pla de Palma i a sa Pobla, sobretot als indrets que envolten el parc natural de s'Albufera. Si el blat és inmprescindible en la gastronomia balear, l'arròs no ho és menys, un cereal que a Mallorca compta amb una variant de producció pròpia molt apreciada a les cuines de l'Illa i d'altres regions, com Catalunya.

L'arròs bomba, com es coneix aquesta varietat, es cultiva a sa Pobla i té el seu origen a s'Albufera, en els canals de la qual i en les seves terres humides, especialment la zona de ses Veles, es va introduir aquest cultiu que requereix un elevat grau d'humitat. Actualment, l'arròs bomba es cultiva també en finques de sa Pobla mitjançant sistemes artificials de refugi i com alternativa a altres conreus que varen caure en desús, com la mongeta blanca.

Aquests dies, entre finals d'abril i principis de maig és l'època de sembra de l'arròs bomba, que es recull a finals de setembre, quan l'espiga ja ha aconseguit el seu millor punt de maduració. Entre els factors que perjudiquen aquest cereal, hi ha les altes temperatures massa altes a l'estiu, les tempestes de calabruix i el vent.

Encara que la diversificació del mercat ha posat a l'abast del consumidor balear una àmplia varietat d'arrossos, el de bomba continua essent molt preuat per les seves qualitats, ja que no es desfà i absorbeix els sabors.