D'aquest llibre se n'han editat un total de dos mil exemplars que demà, festivitat de Sant Jordi, es podrà trobar a la venda. Tugores assegura que també es farà una presentació a Mallorca «més envant», ja que també dirigeix la llibreria L'ull viu de Pollença, tot iniciant així la seva tasca com a promotor cultural en la seva vila nadiva.
Murillo també assegurà que mai no es pensava que il·lustraria una edició de Ramon Llull. «No obstant això, quan m'ho varen oferir no vaig dubtar en dir que sí, tot i el gran interrogant que em produïa pensar en com podia interpretar aquest gran autor».
El projecte va sorgir quan «Eneida, que és una editoral petita, especialitzada en bestiaris, tenia l'ull posat sobre l'obra de Ramon Llull. Com que jo també som mallorquí, com l'escriptor i filòsof, es posaren en contacte amb mi perquè coordinàs les il·lustracions. I que millor que les fessin dues artistes de l'Illa, que són molt bones dibuixants i que tenen un món propi. Jo pens que hi ha pintors i artistes, i aquests darrers són els que tenen aquest món i posseeixen la capacitat d'expressar-lo», explicà el pollencí Miquel Tugores.
El llibre compta també amb una altra col·laboració de luxe, ja que el conseller de Cultura del Govern de les Illes Balears, Damià Pons, n'és l'autor del pròleg. Precisament en aquest text assegura que «les imatges tenen el do de reforçar el sentit de les paraules. Paraules que, amb més de set-cents anys de vida parlen de temes de plena vigència».
El conjunt de les il·lustracions són vint dibuixos de les dues artistes mallorquines, de reconeguda professionalitat en l'art del dibuix i de la il·lustració. Segons Tugores «els dibuixos il·lustren molt bé les ensenyances de Llull contingudes en el seu bestiari». Les dues il·lustradores, per la seva part, varen explicar que per a elles ha estat un absolut privilegi poder il·lustrar un text de Ramon Llull, a la vegada que han experimentat un sentiment de gran respecte.
«Il·lustrar l'obra d'un autor literari implica llegir atentament la seva obra i entendre el que ell ens vol transmetre». Adelaida Murillo també afegeix que «he il·lustrat llibres en altres ocasions, però sempre han estat autors vius; podíem parlar i intercanviar opinions... Dins d'aquesta dificultat, llegir les seves històries, visualitzar-les i penetrar en elles ha estat una gran experiència».
Antònia Borràs, per la seva banda, va explicar que «en ser un text tan antic s'hi amagaven molts segles de saviesa i això em sobtava un poc. La distància en el temps és tan inimaginable com misteriosa. Vaig realitzar molts retrats dels animals en qüestió fins a conèixer-los a fons i aconseguir moviment, que prenguessin vida pròpia. El més difícil va ser dotar-los d'ànima humana, que és el que vaig llegir entre línies a Llibre de les bèsties. Sents que has d'estar a la seva altura, o com a mínim intentar-ho».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.