TW
0

PAU CHIMELIS.Palma.
Les celebracions de Pasqua tenen la seva continuïtat amb les romeries i pancaritats que es duen a terme a Mallorca, les quals destaquen pel seu caràcter festiu i popular. Els orígens provenen del costum que tenien les cases de la noblesa i les institucions de repartir el pa a les famílies pobres en aquests dies. A Ciutat el repartiment oficial del pa als pobres es feia amb la festa de la caritat des del segle XIV.

Així van néixer els pancaritats convertits en una festa multitudinària i familiar. Uns dels protagonistes eren els joves, que abans anaven de casa en casa demanant panades, robiols i crespells, cantant tota casta de cançons, i després es reunien per menjar-los i fer festa. Un dels pancaritats més multitudinaris és el del Diumenge de l'Àngel a Bellver. És una festa organitzada per l'Ajuntament de Palma i la Federació d'Associacions de Veïns.

Cada any el Diumenge de l'Àngel els antics jurats de Mallorca repartien el pa beneït en el temple de Ciutat, com també a la Seu i a les parròquies com la de Santa Eulàlia. Amb el temps el repartiment del pa amb caritat es feia en romeria, fins que posteriorment quedà arrelada en el poble. Va anar perdent el seu càracter original i es convertí en una festa popular. Les famílies sortien en romeria portant les panades i altres menjars que els havien quedat per assaborir-los a fora del poble, als santuaris, al bosc o en altres indrets.

El programa consisteix a sortir en romeria al matí des de la plaça de Cort, després d'haver fet una xocolatada amb ensaïmades, i arribar passejant tira a tira fins al Castell. Als voltants de Bellver tenen lloc tota mena d'actes, exhibicions eqüestres de la Policia, concerts, ball de bot, jocs i altres entreteniments. Al migdia, sol sortir l'Àngel portat i acompanyat pels cavallets. La gent aprofita el dia per menjar i passar-ho bé en un marc incomparable.