P.C.Palma.
La tradició d'aquesta processó és antiga de finals del segle XVI quan les famílies de la noblesa mallorquina varen organitzar la processó de l'enterrament. Començava després de matines i anava des de la Catedral fins a l'oratori del Sant Sepulcre, en el carrer de la Concepció de Ciutat.
Hi participaran les 31 confraries i uns 4.000 confrares. La processó és presidida pel pas del Sant Sepulcre o Crist Jacent de la Confraria de la Creu de Calatrava. És una impressionant talla d'un Crist mort més petita que el natural del segle XVI, que sortirà per primera vegada amb una nova peanya d'alpaca platejada realitzada a Ciutat Real. El Crist està col·locat dintre d'un sepulcre de vidre i llautó daurat. La Confraria de la Creu de la Calatrava és la més antiga de Ciutat, després de la Sang. L'any passat compliren el cent aniversari.
Portaven les imatges de la Mare de Déu i del Crist mort, acompanyats pels nobles, els capellans, els canonges de la Seu i el bisbe. Posteriorment, la processó va ser reformada en el segle XVII amb la cerimònia de l'enterrament a l'església de Santo Domingo. Molts d'anys després es feien diferents processons pels barris de ciutat, fins que fa uns quaranta anys s'ajuntà en una de sola.
Segons el president de la Confraria de la Creu de la Calatrava, Josep Serra «és una processó amb tradició, l'actual prové del 1902 quan es fundà la confraria i s'encarregà del Sant Enterrament». El seu recorregut ha canviat al llarg del temps comença a la plaça de Sant Francesc i acaba a l'església de Ntra. Sra. del Socors dels Agustins. La part final passa pels carrers del barri de sa Gerreria en procés de desballastament.
Els confrares vesteixen túnica blanca amb capa i caperutxa negra i la creu de Calatrava. Portaran a més els passos del Crist de la Bona Mort, un conjunt escultòric de cinc figures amb Jesús a la creu del segle XVI, i el de Ntra. Sra. de Gràcia del segle XVII, a més d'una bona part dels passos ja assenyalats el Dijous Sant. Acabada la processó a l'església dels Socors i els estendards i els confrares hi entren dins per assistir al Sant Enterrament de Crist presidida pel rector Baltasar Ramis, frare dels agustins.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.