Una de les escultures de Martín Chirino.

TW
0

ANTONI PLANAS.Palma.
El Palau March obre avui per primera vegada les seves portes al públic després de la profunda remodelació que ha sofert en els últims dos anys i que l'han convertit en un museu. El centre, seu de la Fundació Bartomeu March, acull una gran exposició permanent d'escultura contemporània, el tradicional betlem napolità i dues mostres temporals, una dedicada a l'obra de Josep Maria Sert, creador dels frescs de les sales del Palau, i una altra dedicada a les Verges d'Europa, romàniques i gòtiques.

El nou centre va ser presentat ahir per Basilio Baltasar, director de la Fundació Bartomeu March, i Manuel March, fill del mecenes i president de la institució. «El nou Palau és el resultat de dos anys de treball, que ens permet oferir a la ciutat una nova oferta cultural». «No volem que sigui un museu mausoleu, sinó un centre viu. Per això, tenim l'obligació de donar-lo a conèixer, especialment entre els escolars».

Per la seva part, Manuel March va explicar que «el somni que va tenir sempre el meu pare va ser convertir aquest palau en un museu i ara ho hem acomplert, a més ho hem fet com vàrem pensar que el meu pare ho hauria volgut, per això, que sigui una cosa viva serà molt important».

El nou museu compta amb una mostra permanent d'escultura contemporània situada a la terrassa que en paraules de Baltasar «és de gran qualitat i mostra les principals línies escultòriques del segle XX». En l'exposión hi ha peces d'Henry Moore, Auguste Rodin, Apel·les Fenosa, Andreu Alfaro, Chillida, Sempere o Xavier Corberó, entre d'altres.

Una altra exposició permanent és la del betlem napolità, que, a partir d'avui, podrà veure's durant tot l'any encara que s'ha eliminat la parafernàlia que portava. «La nostra intenció era exposar només les peces napolitanes del segle XVIII. Hem eliminat tot el que no és original perquè la gent pugui veure les expressions de les figures, que és el que feien els mestres reproduint autèntics napolitans de l'època», va dir el director.

Quant a la biblioteca, una de les més importants de Mallorca, ha triplicat el nombre de volums amb la incorporació de la que fou la biblioteca personal de Bartomeu March. En total són més de 17.000 volums els que es reuneixen en un espai que també s'ha ampliat i que estan a disposició dels estudiosos i investigadors. La nova aportació de la biblioteca complementa els ja nombrosos volums d'aquesta important biblioteca, inaugurada l'any 1970.

Entre els 1.500 metres quadrats del nou centre, hi ha espai també per a un nou auditori, «modest però on s'ha cuidat molt l'acústica», segons Baltasar, i així es pretén donar continuïtat a les activitats que fins ara es feien a la sala de música. Finalment, el nou centre comptarà amb un bar, que serà un nou Cappuccino per a Palma. Ubicat a la part baixa del xamfrà del carrer Conqueridor i Costa de la Seu, «ha de ser un element més per dinamitzar el museu».