El món teatral mallorquí posa en comú els seus treballs a Lloseta

La I Trobada d'Autors reuní creadors i actors en contra de la guerra

TW
0

IOLANDA PERICÀS. Palma.
El Teatre de Lloseta acollí ahir la primera de les dues jornades de la I Trobada d'Autors Teatrals i que aplegà dramaturgs, actors i personatges del món teatral illenc. L'encontre començà amb una sèrie de lectures dramatitzades a càrrec d'alguns dels autors presents, i que es caracteritzaren pel «No a la guerra» i pel desig que s'acabin els conflictes denunciats per la majoria d'autors en pujar a l'escenari llosetí.

Herranz explicà que «em vaig començar a interessar per escriure teatre fa prop de dos anys i fins ara no ho havia mostrat en públic». L'escriptor confessà que «m'hi sent insegur perquè com a autor teatral encara em queda molt per aprendre». En aquest sentit, considerà que trobades així «són molt positives, per intercanviar experiències i per aprendre els uns dels altres». Amb l'obra Mira'm, de Biel Jordà i interpretada per diferents actors, s'inicià la sèrie de lectures, en total onze, que precediren la presentació de diversos llibres. Jordà va ser el primer que pujà a l'escenari i volgué mostrar el seu desacord amb el conflicte de l'Iraq a través d'un contundent «No a la guerra». Encara va ser més explícit Antoni Maria Thomàs, que canvià el torn de la seva intervenció «per poder assistir a la manifestació».

Jaume Miró, Albert Herranz, Josep Ramon Cerdà -un dels organitzadors-, Antoni Maria Thomàs, Joan Guasp, Biel Jordà, Miquel Mestre o Miquel de Marchi foren alguns dels autors que eren ahir a Lloseta, i la majoria dels quals presentà les seves creacions en forma de lectura, abans de les seves possibles estrenes.

En el cas d'Herranz, escriptor i traductor, encetà públicament ahir el seu vessant d'autor teatral amb la lectura d'una de les escenes d' El jugador de triquet, la seva primera obra de teatre.

Jaume Miró, el més jove dels creadors participants, s'hi mostrà d'acord i afegí que «sis o set caps pensen millor que un, i com més siguem millor». Miquel Mestre també hi coincidí i va manifestar que «sovint et sents aïllat quan escrius, perquè ho fas pensant que per ventura algú representarà la peça, o bé que quedarà per sempre en un calaix, però no saps mai el que fan els altres fins que les seves obres no es representen».

Mestre explicà que la idea de l'encontre sorgí d'un seminari de textos teatrals al qual assistiren alguns dels autors, «impartit per Sanchís Sinisterra, conegut per Ai Carmela!, però que també ha escrit moltes coses més». Coincidiren en aquest curs deu autors mallorquins i decidiren organitzar aquesta trobada «per posar en comú la nostra feina i per compartir la nostra experiència, amb les igualtats i amb les diferències».

Miquel de Marchi va ser un dels qui hi assistiren i explicà, abans de la seva lectura, que «el que a mi m'agrada és sorprendre'm a mi mateix i als altres amb les meves obres, i per això he escrit una peça molt curta, Breu 5, de manera expressa per a la trobada».

Després de la lectura de les creacions més recents dels diferents dramaturgs, es feren algunes presentacions. En primer lloc, la versió catalana de l'obra El pelicà d'August Strindberg, traduïda per Albert Herranz, i després Cartutxos a la frontera de l'autor formenterenc Vicent Ferrer Mayans. La jornada acabà amb la presentació del projecte Teatre Íntim al Teatre d'Artà, a càrrec de Toni Gomila, responsable de l'espai.