L'arquitecte danès Jorn Utzon viu a Mallorca des de l'any 1971.

TW
0

I.PERICÀS/M.DÍAZ. Palma.
L'arquitecte danès Jorn Utzon, que fou guardonat amb el premi Pritzker, l'equivalent al Nobel d'Arquitectura, viu des de 1971 a Mallorca, una illa que considera «meravellosa». La llegenda el qualifica com un home que fuig del món, però ell afirma, en el dia del seu 85è aniversari, «que no m'agraden les grans reunions».

-A mi m'agrada molt formar part del món, però per mi no és necessari actuar en una gran trobada o fer conferències. Tenc molts amics a Mallorca i visc una vida normal aquí durant l'hivern, i el contrast entre l'Illa i Dinamarca, on vaig néixer i on pas els estius, és meravellós. -Sí. Dinamarca és principalment plana, i el clima és ventós i fred, i una casa que construeixes a Dinamarca és molt diferent de la que faries aquí. Aquí has de protegir la gent del sol, i no només això, també hi tenen molt a veure els materials. Aquí n'hi ha de fantàstics que allà no tenim. Jo he construït cases amb la mateixa pedra amb la qual es construí la catedral, marès, que mai no podré obtenir a Dinamarca. I l'estil de vida també és diferent i té influència en la construcció. La llum, per exemple, és molt important en l'arquitectura i en l'espai. -Sobretot crear un entorn adequat per a la gent. Els arquitectes sempre construeixen per a la gent, ja sigui una casa familiar, un edifici d'oficines o qualsevol altra cosa. A més, crec que és molt important la funcionalitat i l'estructura, com en el període gòtic, on cada pedra era necessària i l'arquitectura, estructural. Actualment, en molts casos no veus l'estructura, oculta en el conjunt de la construcció. Aquesta pot ser molt bella, però a mi m'agrada veure l'estructura i els materials.

-Enhorabona per aquest premi. Creis que ha arribat en un bon moment?
-Estic extremadament content, perquè és un premi molt important en el sentit que tenc moltíssima admiració per la gent que l'ha obtingut abans que jo, entre ells Rafael Moneo, l'arquitecte que dissenyà la Fundació Miró de Palma. Ell treballà al meu estudi en el projecte de l'Òpera de Sydney. D'aquesta manera veig que la qualitat del nostre treball és suficientment bona com per obtenir aquest guardó. Pel que fa a la meva edat, es pot pensar que arriba massa tard, però com en el cas d'alguns arbres que donen fruits a la tardor, jo estic a la tardor de la meva vida i estic recollint els meus fruits.

-El fet que visqueu retirat a Mallorca ha originat una llegenda sobre vós. Es diu que no us agrada la gent, que fugiu del món, és això cert?

-Anireu a Madrid a recollir el premi?
-No, ho farà el meu soci, el meu fill gran. Tenc alguns problemes de salut i malauradament no hi podré assistir, però ell em representarà.

-Creis que viure en una illa mediterrània influencia la vostra obra?
-Quines creis que són les qualitats de la bona arquitectura?