Segons explica Federico Climent en el seu llibre Jorn Utzon, dues cases a Mallorca, «Utzon va triar l'illa de Mallorca com a refugi per retirar-se al final de la seva polèmica carrera professional. El 1971 va construir una casa a vorera de mar, can Lis, per a ell i per a la seva família. Des de llavors la seva estada ha estat discreta i silenciosa, potser per pròpia voluntat i potser també pel desinterès que fins ara han mostrat les institucions locals. A pesar d'això, la casa de Portopetro ha adquirit un caràcter mític i llegendari que l'ha convertit en lloc de pelegrinatge per als estudiants i per als professionals de l'arquitectura, i que ha alterat la quietud del seu refugi daurat. Probablement per aquest motiu decidí, el 1994, construir-se una segona casa, can Feliz, en un lloc apartat a l'interior de l'Illa, de localització i accés difícils, i des d'on encara es pot veure la mar».
Segons va informar ahir la Fundació Hyatt de Chicago, organitzadora del prestigiós guardó, considerat «el Nobel de l'Arquitectura», la cerimònia de lliurament, per a la qual se cerca cada any una seu diferent, tindrà lloc el 20 de maig a Madrid, a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran, i serà el rei Joan Carles qui la presideixi.
Utzon, que als 84 anys viu retirat amb la seva dona a Mallorca, a la segona de les dues cases -can Lis i can Feliz- que ell mateix va projectar aquí, és una de les figures escandinaves més rellevants del segle XX i el primer danès que rep aquest premi.
Jorn Utzon va dissenyar un edifici considerablement bell a Austràlia que s'ha convertit en un símbol nacional davant la resta del món. Al llarg de la seva carrera ha projectat moltes altres obres significatives, com ara complexos d'habitatges, una església, residències i edificis comercials», va destacar Thomas Pritzker, president de la Fundació Hyatt, en comunicar el veredicte.
El president del jurat, Lord Rothschild, va dir per la seva banda que Utzon ha creat amb aquell mateix edifici, situat en un illot de la badia de Sydney, «una de les majors icones del segle XX». I l'arquitecte Bill Lacy, director executiu del premi, comentà que l'arquitecte danès, que ha anat sempre «per davant del seu temps», «pertany per dret propi a aquest grapat de creadors que han donat forma al segle passat amb edificis que tenen la qualitat de l'atemporalitat».
Nascut el 9 d'abril de 1918 a Copenhaguen i fill d'un brillant arquitecte naval, Jorn Utzon es va graduar en arquitectura, el 1942, a l'Acadèmia de Belles Arts de la capital danesa, on va estudiar amb Kay Fischer i amb Steen Eiler Rasmussen.
Després de la Segona Guerra Mundial col·laborà amb Gunnar Asplund a Estocolm i amb Alvar Aalto a Finlàndia, arquitectes que, amb Frank Lloyd Wright, l'impressionaren.
És autor, entre altres projectes, d'un conjunt residencial a Fredensborg (1963), i de l'església de Bagsvaerd (1976), ambdós a Dinamarca, i de l'Assemblea Nacional de Kuwait (1985).
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.