L'excongressista català, fent gala de la seva «virtut i capacitat d'anàlisi de les situacions» -tal com havia anunciat l'escriptor Baltasar Porcel-, afirmà que els problemes actuals d'Espanya «són els d'Europa i Europa té problemes tan greus com que sap que és profundament antiamericana, però no sap el que és». Segons Roca, el paper hegemònic aconseguit pels Estats Units és fruit «de la decadència europea», que practica, segons afirmà, «un culte del cinisme i de la hipocresia» i que «no té futur en el món si no crea una política de defensa comuna», encara que aquesta política sigui la cultura de la pau.
Tot i reconèixer que la conjuntura actual obliga a fer un «aterratge forçós» per aturar-se a analitzar «el context que marcarà la posició d'Espanya en el segle XXI, com també la seva evolució interna», l'advocat no volgué començar el seu discurs parlant de l'actitud espanyola en el conflicte de l'Iraq, que ha permès descobrir «que la gent vol participar i ser escoltada».
Avanç espectacular
Roca Junyent deixà de banda la seva visió «crítica i pessimista» per fer notar, en un primer moment, que «fa 30 anys l'Espanya d'avui era impensable». Aquest cofundador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) afirmà que «tots els qui lluitàrem contra el franquisme i vivíem en precari no ens podíem imaginar mai l'evolució que ha assolit Espanya en tots els nivells». En aquest sentit, expressà el seu convenciment que «aquesta evolució ha estat altament positiva i el canvi i la transformació, espectaculars».
En tot cas, Roca matisà que aquest canvi no ha estat exempt de problemes i afirmà que «va ser més fàcil guanyar la llibertat que aprendre a viure-hi». Segons ell, la rapidesa amb què Espanya ha viscut la transformació ha provocat que «no l'haguem valorada», i denuncià que «hem oblidat massa aviat que Espanya ha estat un país d'inquisició, d'intolerància, de Guerra Civil i de dictadura».
Segons Roca, aquest oblit és «perillós» perquè «és la història la que marca l'evolució d'un país; no hem d'oblidar mai d'on venim i quina és la característica de la nostra història».
La importància de servar aquesta memòria històrica, Roca la justificà en el fet que «Espanya necessita definir la seva posició i concretar el paper que ens toca jugar i que podem exercir», i aquesta aspiració «s'ha de sustentar en amplis acords, perquè 25 anys no basten per trencar amb una tradició secular de fonamentalismes i les ferides obertes per aquesta història no és cert que hagin cicatritzat, i encara necessitam suport».
Un altre problema que Miquel Roca destacà és la tendència «barroquista» d'Espanya entesa com el «culte de les paraules buides de contingut», com també la predisposició a «pensar que són els altres els qui tenen problemes».
Espanya-Europa
Amb una ironia i una subtilesa genials, que suscitaren en nombroses ocasions les rialles de l'auditori del Centre de Cultura Sa Nostra, Roca Junyent connectava amb la segona idea del seu discurs. «Nosaltres tenim els mateixos problemes que té Europa, a més dels específics».
Per reforçar aquesta idea, l'advocat assenyalà que Espanya deixà de ser un problema per a Europa quan passà a convertir-se'n en part integrant, i destacà que les qüestions que l'Estat assenyala com a específiques -referint-se a l'etern debat sobre l'estatut de les autonomies- no són més que fruit del «recel i les reticències». Per ell, «no hi ha cap país del món que hagi viscut un procés de descentralització tan ràpid i efectiu com el que s'ha viscut aquí, que podria servir de model per a Europa», i digué que «anam bé».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.