Imaginació i sol alegren grans i menuts

Sara Moll inicià el cicle «Les veus de les rondalles», que durarà fins el juny i recorrerà Mallorca

TW
0

TONI D'EGUIA.Palma.
En un matí que es disputaven el vent i el sol, al pati del Centre Cultural de la Misericòrdia i davant la mirada expectant de més d'una cinquantena d'escolars, Sara Moll inicià ahir la primera jornada de Les veus de les Rondalles. Amb la narració de N'Esperdanyeta, una rondalla il·lustrada com una auca, El Conill Rabí i el mag Magí, un conte propi, i La Flor Romania, llegida, segons va dir, com ho feia la seva mare quan ella era petita, començava un cicle que durarà fins el juny i circularà tant a Palma com a la Part Forana comptant amb rondallaires d'arreu dels Països Catalans, com Sara «Sa Rondallaire», «Catalina Contacontes» i Nati de Grado (Mallorca), Pilar Ainsa (Menorca), Carles Cano i Llorenç Giménez (País Valencià), o Roser Ros (Catalunya).

Aquesta activitat, organitzada per la Fundació Maria Ferret, té com a objectiu donar a conèixer la tasca desenvolupadaper Francesc de Borja Moll en el si de la societat envers el coneixement de la llengua, recordar la tasca de Mossèn Alcover en la recopilació i edició de les Rondalles (assegurant així la seva perduració) i, en general, fomentar la lectura d'aquestes obres entre la societat mallorquina.

Borja Moll coneixia la importància de difondre el patrimoni rondallístic, i una prova d'això va ser la seva direcció d'una colla d'enregistraments radiofònics que possibilitaren la seva arribada de manera massiva a la població mallorquina i donaren una nova empemta a aquest gènere. Possiblement per això Sara Moll ens assegura somrient que «sense cap dubte les rondalles segueixen vives.

Han entrat amb bon peu al segle XXI, i la prova són les versions, revisions i noves edicions que se'n fan». L'organització no descarta que el cicle Les veus de les Rondalles atregui participants de totes les edats, encara que principalment és dirigit a escoles i entitats d'educació en el lleure (s'ha de destacar la seva presència en el Sant Jordi d'enguany, la trobada que reuneix els agrupaments escoltes).

La Fundació Maria Ferret és una entitat dedicada a l'escoltisme i guiatge de Mallorca, que sortí en part gràcies a l'interès de Borja Moll per aquest moviment i la seva coneixença del matrimoni Eladi-Ferret. Es pot dir, doncs, que presenta un gran compromís amb la cultura i la llengua pròpies de l'illa, i aquesta activitat ho demostra ensenyant als nins i nines aquesta modalitat literària de caràcter popular i les seves variants.