«El monument més important que hem de preservar és l'ésser humà»

Federico Mayor Zaragoza parlà sobre «Diàleg Mundial Intercultural»

TW
0

IOLANDA PERICÀS. Palma.
Federico Mayor Zaragoa, a qui Baltasar Porcel presentà com a «científic, poeta i exdirector general de la Unesco» parlà ahir al Centre de Cultura de Sa Nostra sobre Diàleg Mundial Intercultura, en el marc de les jornades Pensar el segle XXI. El món canviant i les Illes Balears, que organitza la Fundació Balears 21.

Amb quasi una hora de retard, Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura por la Paz, entrà a la sala amb un somriure i una disculpa. «Som culpable perquè he arribat tard, i això és una realitat científica, però he estat víctima de l'overbooking, que demostra el poc respecte que algunes companyies tenen pels seus passatgers».

Tot seguit començà la seva conferència, demanant abans als assistents en quina llengua volien que continuàs, si en català o en castellà. Davant la resposta del públic, que es decantà pel català, Mayor Zaragoza explicà que «no sé xerrar mallorquí, per tant us parlaré en tortosí, que és el meu català».

L'exdirector general de la Unesco oferí una conferència plena de cites de personatges il·lustres i experiències personals, que féu que els assistents no parassin esment al retard. Així, Mayor Zaragoza començà explicant que el més important és «conservar la identitat dels pobles. Les pedres es poden reconstruir, el momument més important que hem de preservar és l'ésser humà, perquè cada un és únic i té la capacitat de crear. Els 6.100 milions d'habitants de la Terra són capaços de fer l'inesperat, i l'inesperat és l'esperança».

En aquest sentit, al llarg de la seva xerrada Mayor Zaragoza no es cansà de repetir una de les frases de l'anomenada Carta de San Francisco, signada després de la Segona Guerra Mundial, «nosaltres, els pobles». Pel president de Cultura por la Paz «no hi ha cap cultura suficientment important que no pugui aprendre d'una altra» remarcant així la necessitat d'unió dels pobles «en aquesta aldea global», però evitant a l'hora «la uniformització, perquè aquesta és la destrucció de la cultura i comporta sempre una gregarització».

Mayor Zaragozà abordà també el tema de l'educació com una eina de foment de la cultura. En aquest sentit considerà l'educació com «l'eina que ens faculta per despertar els nostres potencials creadors, a la vegada que la creativitat és la que es dóna la cultura, que s'expressa a través del nostre comportament quotidià».

Per Mayor Zaragoza l'educació per ser és «fer el que volem, pensar com volem i dir el que pensam». En aquest sentit i fent referència al conflicte bèl·lic d'Iraq afirmà rotundament que «hem de saber dir no», perquè, segons ell, «no és possible defensar la identitat cultural amb la docilitat».

L'expresident de la Unesco féu especial referència a la idea de comunitat. Com a exemple cità un vers de Miquel Martí i Pol, Qui, sinó tots. «Aquesta és la solució, explicà, no poden ser només uns quants, els més poderosos, i si Europa vol ser forta hi hem de ser tots, des del punt de vista cultural, hem de fer esforços per tornar a ser 'Nosaltres, els pobles'».

Mayor Zaragoza tancà la seva intervenció llegint, aquest cop en castellà, un escrit seu en el qual resumia gran part de la conferència en poques paraules, «no podem substituir tots per només uns quants i hem de saber que el diàleg, la força de la paraula està per sobre de la de l'espasa».