TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
Nàpols, primavera de l'any 1836. La llei obliga els apotecaris de proveir el malalt de la seva medecina a qualsevol hora, i castiga amb la presó l'inclompliment de provisió. Don Annibale (Matteo Peirone), farmacèutic de professió, celebra la seva nit de noces amb Serafina (Joana Llabrés). Enamorat de la bella dama, Enrico (Michele Govi/ Mario Boccardo) farà tot el que sigui a la seva mà per tal que Annibale no pugui consumar el seu matrimoni. Cegat d'amor i emparant-se en la llei, Enrico cobrarà la personalitat d'un francès amb febre, un cantant afònic i un vell, per crear els improperis de la nit de noces que recrea Il Campanello.

Un total de 567 escolars d'educació primària, alumnes d'entre 8 i 14 anys dels col·legis Josep Maria Llompart, La Puríssima, Pràctiques, Badies (Llucmajor) i La Salle, gaudiren de l'òpera bufa de Gaetano Donizetti, que es representà ahir matí a l'auditori del col·legi La Salle. La predisposició dels nins i nines que varen presenciar l'espectacle era total, com demostraren els aplaudiments i crits amb què varen esclatar en apagar els llums.

Els primers acords de la música de Donizetti, interpretada per dotze membres l'Orquestra de Cambra de la Fundació que dirigia Xisco Bonnín, mitigaren la inquietud inicial dels menuts. Els nins es varen anar deixant seduir per la música i la posada en escena del Cor del Teatre i els protagonistes, que ocupaven el seu lloc en un decorat que reproduïa la rebotiga d'una farmàcia.

Les gestes dels intèrprets, el descens entre el públic de la parella protagonista, i les petites coreografies amb què els músics acompanyaven el seu cant varen convèncer els nins als primers moments de la representació. Una mica «més lent i menys comprensible», com reconeixien alguns alumnes de tercer del col·legi Josep Maria Llompart, el passatge intermig de l'òpera deixà entreveure l'amor mutu entre Serafina i Enrico, just abans que els convidats deixassin tot sols el matrimoni.

És el moment de consumar el sacrament com ho fa notar Don Annibale amb el seu gest. Spiridione, el majordom interpretat pel mallorquí Antoni Aragón, ajuda l'amo a despullar-se quan... sona -per primer cop- il campaneloli. Annibale ha d'assumir la seva responsabilitat de farmacèutic i atendre un francès que es queixa de mal de panxa i febre i que no és altre que Enrico disfressat. Una juxtaposició de situacions absurdes, protagonitzades pel desconsolat marit i Enrico (interpretant distints papers), frustren les expectatives del farmacèutic.

L'alba anuncia el dia. Annibale parteix en viatge de negocis sense haver consumat el matrimoni. Enrico i Serafina estan junts a la fi. Els nins esclaten en aplaudiments. «Ha estat molt interessant», diu Raquel Pons, del col·legi Josep Maria Llompart, «m'ha agradat la música, el vestuari i la interpretació», assenyala, i afegeix, «especialment el personatge d'Annibale».

El seu company, Sebastian Santiago, difereix. «A mi m'ha agradat el personatge que es disfressa -Enrico», però coincideix també amb Elena Prieto en assegurar que l'òpera, «la primera que he vist», els ha agradat. Més petit, i més crític també, Iván González assenyala que «algunes parts han estat avorrides», quan, en la seva opinió, «podria haver estat més divertida. Ni m'ha agradat, ni m'ha desagrat», conclou.