Ignacio Fernández és delegat de l'SGAE a Mallorca. | J.M.

TW
0

El món de la cultura es veu ara mateix una mica convulsionat per l'aprovació imminent d'una reforma de la Llei de Drets d'Autor que prepara el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports del Govern d'Aznar. Diari de Balears es posà en contacte amb el delegat de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) a Mallorca, Ignacio Fernández, per conèixer els detalls de la mesura.

«Des de l'SGAE denunciam l'intervencionisme desmesurat de les administracions en matèria de propietat intel·lectual que anuncia la reforma. Aquesta reforma de la llei existent es produeix per adaptar-la a una directiva europea, però aquesta directiva ha servit d'excusa perquè els usuaris que paguen el dret d'autor (hotelers, propietaris de bars...) aprofitin un moment preelectoral per pressionar el Govern a fi que reformi la llei com més els convé».

Segons el projecte del Govern, en cas de conflicte entre les empreses -com ara els grans emporis de telecomunicació o l'hostaleria- i els creadors, els drets d'autor els establirà una comissió de propietat intel·lectual sota el control del Ministeri. «Es crea un òrgan polític que decidirà les tarifes de dret d'autor en el cas que no hi hagi acord entre l'SGAE i els usuaris, amb la qual cosa s'usurpa al treballador de la cultura la seva capacitat per a la negociació col·lectiva, fins i tot en drets exclusius que la llei actual li reconeix, per exemple decidir si es difon la seva obra i per quin preu», comentà Fernández.

D'altra banda, algunes remuneracions habituals de l'autor -com ara per les còpies domèstiques-, també estan en perill d'extinció amb la nova llei. El Ministeri de Cultura elimina la garantia d'una remuneració per a l'artista i permet que sigui el Ministeri d'Economia qui decideixi si l'autor es mereix el suplement. «Passam pena que el capítol de comunicació pública en locals d'hostaleria es retoqui, perquè això influiria d'una manera important i negativa: se suprimirien un seguit de drets de còpia -desapareix una gran part dels beneficis derivats de les còpies privades.

A més, l'SGAE es veuria obligada a suprimir gran part de la seva activitat assistencial, promocional i de formació que ha duit a terme a travé de la Fundació d'Autors. Tot plegat, per a alguns creadors podria suposar una retallada ni més ni pus que del 40% dels seus ingressos, o fins i tot la desaparició de l'estructura actual de l'SGAE», resumí el delegat mallorquí de l'entitat.

Davant d'aquest panorama, la Societat General d'Autors ha reaccionat i ha remès al Ministeri de Cultura diversos comunicats en els quals ofereix diàleg i reclaman consens en la redacció definitiva del projecte de reforma, però fins ara no li han contestat. «No podem callar: si el Govern no varia la seva actitud, que no dubti que ens mobilitzarem», conclogué Fernández.