La premsa parla d'un succeït urbà que causa no poca alarma entre els veïns del centre de la capital. Diu que «ahir, al migdia, en el carrer de Sant Jaume, una senyora, que en companyia d'altres tres senyoretes, es dirigia a missa, es va veure sobtadament atropellada i llançada al terra amb el cop d'una bicicleta que, entregada a la cursa, anava costa avall pel carrer de Torrella i que segurament la mà infantil del conductor no va saber refrenar».
Sembla que aquest vehicle, la bicicleta, proliferava en aquelles dates arreu de Mallorca i així, aquell mateix mes, dies abans, llegim també a la premsa illenca que funcionava, presidit per un tal Miquel Pieras, un Círculo Ciclista que comptava amb nombrosos socis. Però la primera notícia que trobam sobre el tema es remunta al 1893, quan començaven les exhibicions al velòdrom:
«A les quatre i mitja del capvespre els dos mil seients de tribuna estaven totalment ocupats, produint un efecte dels més hermosos amb les variades notes de color dels vestits, vetes i flors de les senyoretes de la més distingida societat de Palma. Tot un seguit d'anar i venir de carruatges plens d'espectadors obstruïa la carretera que condueix al Velòdrom. Palma acollia amb entusiasme el primer assaig de carreres de velocípeds, cooperant al seu èxit amb valuosos donatius destinats a premis a càrrec de Societats i Corporacions. Ocupaven la presidència les senyoretes dona Coloma Bordils, dona Isabel Font, dona Catalina Briones, dona Josefa Cerdó i dona Ramona Hernández. A les quatre i mitja tingué lloc la desfilada de tots els velocipedistes de Palma i Felanitx, que consistia a donar tres voltes a la pista lluint vestits i positures. Guanyà el primer premi, que consistia en una jardinera de bronze, regal del Círculo Mallorquín, l'intel·ligent professor del Centre Velocipedista don Gaspar Font. El segon, un targeter de bronze, regal del Club de Felanitx, don Josep Garau, i el tercer, dos busts de bronze, regal del Reial Club de Regates, don Miquel Iglesias».
Però si la bicicleta causava gran expectació pels nostres carrers, produïa alhora més curiositat l'automòbil, del qual n'hi havia en venda tres tipus, el «faetó» de quatre seients, el «jardinera» de catorze i «l'omnibus» de sis. En una informació que porta per títol «Automòbils a Palma» podem llegir: «El moviment automobilista, en resposta al continuat progrés que segueix el segle en vertiginosa cursa, ha causat una veritable revolució en els antics mitjans de transport. Havent-ho entès així, el nostre editor propietari senyor Tous, representant a Balears de la Companyia General Espanyola d'Automòbils, ha aconseguit que el proper dissabte véngui a Palma don Emilio de la Cuadra, director de l'esmentada companyia, portant sis models per tal que puguem veure, pràcticament els positius avantatges del cotxes automòbils. En la nostra constant aspiració als avanços, creiem que ens ha d'afavorir l'automòbil, que creuant les nostres carreteres haurà de ser poderós atractiu per tal que els turistes es decideixin a visitar els punts més bells de l'illa i que passen desapercebuts al foraster per la dificultat que suposa arribar-hi...».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.