Antoni Maria Thomàs fou guardonat ahir per la seva obra «Auto de fe». | LL.PLANAS.

TW
0

P. GIMÉNEZ.Palma.
El director d'escena i autor teatral Antoni Maria Thomàs fou guardonat ahir vespre amb el premi Teatre Principal 2002 de Texts Dramàtics, amb l'obra Auto de fe (Excel·lència), «una farsa que qüestiona i critica l'estupidesa del poder autoritari basant-se en la repressió exercida pels poders polítics dictatorials i per la religió, entesa aquesta com una dictadura sobre la moral».

El jurat, constituït per la directora insular de Joventut i Relacions Culturals del CIM, Bàrbara Bujosa; l'escriptora Antònia Vicens, Joan Mas, Joan Arrom i Pere Caminals, va proclamar guanyadora l'obra de Thomàs en una edició de la quaFlorida, Florida i L'ira dels justos foren finalistes.

Molt satisfet de rebre aquest premi, atorgat ahir vespre en el marc d'una cerimònia que va tenir lloc al Teatre Municipal de Lloseta, l'escriptor explicà que l'obra transcorre en diferents moments de la història. «Comença situant l'acció en el segle XVII, quan té lloc el darrer acte de fe que executa persones a Mallorca, i arriba fins al segle XX, en concret l'any 1936, l'època de la repressió dels primers moments de la Guerra Civil», matisà.

No obstant això, Antoni Maria Thomàs assenyalà que Auto de fe «no és una obra localista» -l'únic vincle amb Mallorca és una referència al feixista italià comte Rossi, que va romandre a l'Illa-, sinó que «he volgut fer un repàs històric de la repressió», afirma per afegir que «l'espectador mallorquí captarà que l'obra conta la història de l'Illa, mentre que el públic de fora la viurà com a seva».

Autor d'altres títols com Mary Anne Walkle. Una tragèdia anglesa i Diàlegs a una nit d'estiu, Thomàs va declarar que l'objectiu del text és «ajustar comptes amb el nostre passat vergonyós» repassant, a partir de cinc escenes, els personatges sobre els quals històricament s'ha exercit aquesta repressió: els moros, els jueus, els posseïts -gent de pensament transgressor i lliure-, els roigs i els artistes. «El gran victimari i l'inquisidor, els dos pols de la repressió, són els personatges centrals» de la trama, que es desenvolupa en un sol acte.