TW
0

Mallorca fou un espai comercial compartit per grecs i púnics per devers el segle VI aC, fet que fins ara es desconeixia. Aquesta és una de les principals conclusions que es desprenen de l'informe de l'excavació arqueològica subaquàtica duita a terme a Cala Sant Vicenç (Pollença) del 5 de juliol al 9 d'agost del 2002, que fou presentat ahir al centre cultural de la Misericòrdia de Palma per la consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Maria Antònia Vadell, juntament amb els codirectors del projecte, Xavier Nieto i Ferran Tarongí; la coordinadora del Museu d'Empúries-MAC, Marta Santos; la restauradora del Departament de Cultura del CIM, Marina Crespí; el director insular de Patrimoni del CIM, Miquel Àngel Maria, i el cap de servei de Patrimoni Cultural del CIM, Guillem Daviu.

Tarongí i Nieto qualificaren els resultats de la campanya d'«excepcionals», sobretot per la troballa de restes que pertanyen a un vaixell grec del segle VI aC -el més antic que s'ha localitzat a Mallorca i un dels més antics de la Mediterrània-, la qual cosa desmunta la teoria que Mallorca estava exclosa dels mercats grecs.

El vaixell en qüestió transportava una càrrega formada per ceràmica grega del tipus conegut com de 'figures negres', plats i ceràmica de cuina, àmfores per al transport de vi i una gran quantitat d'objectes diversos que ens donen un visió aproximada del mercat del moment.

«Aquests objectes grecs, amb altres troballes d'origen ibèric, evidencien els contactes entre els mercats grecs i els ibèrics, a més de la confirmació de Mallorca com a punt d'escala en l'itinerari comercial a la Mediterrània», comentà Marta Santos. Entre les conclusions de l'informe d'excavació també hi figuren evidències arqueològiques dels segles I, V i XIX-XX dC.