TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
L'arximandrita \132 Makary, representant del Patriarcat de Moscou a Espanya i rector de la parròquia Ortodoxa Nativitat del Senyor de Palma, intervendrà anit, a les 20.15 hores, al cicle Visions del Patrimoni. Tradicions espirituals, que organitza l'associació ARCA a la seva seu al carrer de la Pau, 5. El sacerdot prestarà la seva experiència i saviesa sobre el món ortodox per parlar sobre Iconografia i Litúrgia Ortodoxa.

El representant de l'Església ortodoxa a Palma destacà que abordarà aquests dos conceptes, iconografia i litúrgia, perquè «són la carta de presentació de la nostra església i el nostre patrimoni». Un patrimoni que, segons explicà l'arximandrita, «no té res a veure amb els museus». Per a l'Església ortodoxa la visió del patrimoni és diferent a la del món occidental: «El nostre és un patrimoni viu i la icona un objecte sacre, que té el seu lloc natural a l'església i no al museu», va dir, i encara es justificà més en afirmar que «on nosaltres vegem una finestra al cel, el no creient no veu més enllà de la icona artística». La interpretació que els ortodoxos en fan és la que tractarà d'explicar el sacerdot.

Makary, que va destacar que després del Concili el món catòlic romà ha adaptat algunes de les icones de l'església que representa, apuntà que «la iconografia ortodoxa du implícits grans misteris». Quant a les imatges que representen aquestes icones -encara que la major part reprodueixen la Mare de Déu, Theotocos (la que va engendrar Déu), i el propi Jesús-, «es representa tot el que està recollit a les sagrades escriptures».

Es pot representar tot, però qualsevol no pot ser iconografista. El rector de la parròquia de la Natavitat apuntà que «es necessita la benedicció per poder realitzar l'escriptura de les imatges -traducció precisa del mot-, perquè aquest no és un art lliure, fins i tot el color forma part del llenguatge. L'artista és l'instrument, davant la icona ha de desaparèixer».