La miniatura que obre el capítol llatí del còdex reprodueix la imatge de Jaume I.

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
Els experts que duran a terme els estudis que acompanyaran l'edició facsímil deLlibre de Privilegis del Regne de Mallorca ja han estat designats. La reproducció de l'original llibre, que es troba dipositat a l'Arxiu del Regne de Mallorca, continua la línia de publicacions encetada pel centre documental amb la publicació deLlibre de Privilegis i Franquícies, de Josep Maria Quadrado.

Pel que fa a l'estudi històric, s'ha designat com a responsable de la investigació el catedràtic d'Història Medieval de la , Pau Cateura, mentre que l'estudi cultural serà elaborat pel professor titular del departament de Filologia catalana Gabriel Ensenyat Pujol.

Segons explica el director de l'Arxiu, Ricard Urgell, l'estudi científic que acompanyarà la publicació del llibre, finançat per la Banca March, abordarà diverses temàtiques tenint en compte les característiques del còdex. D'aquesta forma s'ha previst, en primer lloc, la transcripció científica de les dues parts en què es divideix el text: La part llatina, a càrrec del professor de dret Antoni Planas Rosselló, i la part catalana, a cura del propi Urgell.

UIB

A l'espera de determinar la persona que s'encarregarà de realitzar l'estudi jurídic, la ressenya que analitza les miniatures del còdex, una de les parts més destacades de l'estudi, anirà a càrrec del pare Gabriel Llompart i Isabel Escandell Proust. El fet que preparar un estudi d'aquestes característiques sigui molt complexa fa que no s'hagi fixat un termini per entregar els treballs i que la publicació del facsímil pugui ajornar-se fins el 2004.

ECòdex dels reis és conegut amb diferents acepcions. La correcta, assenyala el director de l'Arxiu, és Llibre de Privilegis del Regne de Mallorca, però també és conegut com Llibre dels Reis. Es tracta d'una compilació realitzada pel prevere de Manresa Romeu des Poal, que recollí entre el 1334 i el 1339 la documentació referida als privilegis i franquícies atorgats per Jaume I, Jaume II, el rei Sanç i Jaume III; documents emesos per Pere de Portugal, Frederic III de Sicília i Ferran IV de Castella; documentació emesa per Innocenci IV i Joan XXII, i una còpia dels Usatges de Barcelona.

Pel que fa a les característiques formals del llibre, segons explica Urgell, es tracta d'un volum de 385 fulls de pergamí, que presenta unes dimensions notables de 385 per 275 mil·límetres i 103 mil·límetres de fondària. El seu pes és de 10 quilos, després que aquest es vegés incrementat degut al canvi de les cobertes originals, que foren substituïdes per altres de metall al segle XIX. El seu estat de conservació actual és bo.

La riquesa artística del còdex és una de les seves característiques més notables. El llibre conté dues grans miniatures, que representen Jaume I atorgant els privilegis i després n'inclou d'altres més petites, que representen els distints personatges que protagonitzen els documents que inclou el recull. A més, cal destacar el treball a nombroses lletres capitulars, ornamentades amb bustos dels mateixos personatges.