UC remarcarà la relació entre Eivissa i el món àrab amb el seu nou disc

Joan Marí i Victorí Planells es tancaran a enregistrar durant la Setmana Santa

Joan Marí, esquerra, i Victorí Planells.Una imatge de la Dalt Vila eivissenca.

TW
0


El grup musical eivissenc UC està treballant en un nou disc que repassarà la història i la relació de l'illa d'Eivissa amb el món àrab, des del segle XI fins a l'actualitat. Joan Marí i Victorí Planells tenen previst dedicar alguns dels caps de setmana previs a la Setmana Santa i les mateixes festes de Pasqua a tancar-se per fer l'enregistrament d'aquest treball en el qual hi tendran cabuda entre dotze i catorze temes.

UC té previst que el seu nou treball pugui veure la llum a principis d'aquest estiu, «però aquest és un tema que encara hem de definir, especialment amb en Miquel Àngel Sancho».

Joan Marí va explicar que «malgrat la llarga durada dels discs compactes, que permeten treballs a l'entorn dels cinquanta minuts, per nosaltres serà molt complicat fer una selecció definitiva dels temes».

Els músics es varen veure aquest mes a Mallorca, on pensaven treballar, però problemes familiars varen obligar a suspendre aquestes sessions de feina i concentrar-les a l'entorn de la Setmana Santa.

Una de les feines fonamentals que hauran de fer els músics és treballar en els arranjaments dels temes. «La varietat del disc és tan gran que els arranjaments seran una feina cabdal», assegurà Marí.

Però la història fonamental del disc és la relació de la major de les Pitiüses amb el món àrab i la seva influència en la cultura illenca i en la música i literatura tradicional. «Hem de començar per situar-nos en el segle XI, ja que musicarem un poema del poeta àrab Idris-ibn-al-Yamani, i d'altres coetanis seus. També inclourem alguns romanços dels segles XIV i XV, llegendes de reines mores del segle XVI, rondalles populars eivissenques que parlen del temps dels moros i que han estat versificades, alguns texts de poetes eivissencs que parlen de la relació amb els moros i també cançons populars del segle XIX i XX, fins i tot alguna que parla del desembarcament d'Alhucemas i de fets històrics molt més recents».

Pel que fa a la música, UC ha encetat un nou període de recerca musical per tal de fer que «sense oblidar les arrels de la música tradiconal evissenca, les cançons s'assemblin al màxim possible al seu so original i a l'essència àrab».