TW
0

Magdalena Català Solano, doctora en filosofia de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, oferí ahir una conferència a la seu de la Fundació la Caixa de Palma amb el títoEspiritualitat oriental a l'Occident: budisme i aportacions del budisme a la psicoteràpia. La filòsofa va explicar a Diari de Balears que ara mateix vivim uns moments en què «els psicòlegs feim molta de falta, pel ritme de vida actual».

Amb 30 anys d'experiència com a psicoterapeuta, Magdalena Català és també la directora del curs de postgrau La mort: aprende a viure i ajudar a morir. Català va parlar ahir de les relacions del budisme amb la psicoteràpia i assegurà que «he estudiat durant 20 anys el budisme i he descobert que veu estats de desenvolupament superiors que ens permeten continuar creixent com a persones fins i tot després d'haver arribat a certes edats en què les persones ens solem estancar a nivell interior».

«El budisme aporta una tècnica que permet desenvolupar tot el potencial interior de les persones, i aquest camí és la meditació. Amb la meva experiència professional puc afirmar que el budisme ha impregnat les meves pràctiques terapèutiques», va continuar. Un dels aspectes en què més va insistir la doctora catalana és que en aquests moments no hi ha regles d'or per aprendre a viure bé.

«No es pot dir que hi hagi regles per viure millor. S'ha de partir del fet, en l'existència actual, d'una gran crisi de valors. Tenim al nostre abast una visió de la vida que no és la que ens han ensenyat fins ara. La nostra vida es desenvolupa en constant evolució, maduram interiorment i ens feim més savis, però de vegades aquesta evolució es presenta a través de formes incòmodes -contratemps, mals d'amor, la mort d'un ésser estimat...- que sovint no volem acceptar. Però si finalment ho aconseguim, això ens porta a una forma de vida més sàvia», manifestà.

Un altre tema del qual va parlar és el condicionament que ens provoca la nostra concepció de la mort. «Jo en el meu curs enseny que quan tens una visió clara de les coses, estàs més preparat per assumir-les en el moment en què arriben. Per això, has de saber que les coses negatives que ens passen tenen un sentit profund, que si es desxifra fa que mirem més enfora», va concloure.